Čolak o zastupnicima SNSD

Rješenje je sjesti za stol, vidjeti gdje je problem i prevladati ga

Vijesti / Flash | 17. 03. 2015. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je, komentirajući najavu SNSD-a da zastupnici iz te stranke neće sudjelovati u radu sjednice Doma, kazao da je činjenica da imaju problemi i da taj problem moraju što prije riješiti.

''U protivnom, mislim da smo zaista u jednom problemu koji će, po mom sudu, nadmašiti sve dosadašnje probleme. Jer mi smo konačno dobili zeleno svjetlo, na određeni način, kada je riječ o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i mislim da je nužno da se ovaj problem što je moguće prije riješi da bi oba doma u punom kapacitetu mogli raditi, kako bismo uspostavili što je moguće prije Vijeće ministara BiH, jer zaista nama predstoji jedan mukotrpan i težak rad'', kazao je Čolak novinarima danas u Sarajevu.

Principi

Upitan na koji način se može razriješiti ova situacija, Čolak je kazao da misli da je rješenje da se ponovno sjedne za sto i vidi gdje je problem nastao.

''Jedini mogući način rješavanja ovog problema jeste sjedanje za stol, vidjeti gdje je problem i prevladati ga'', smatra Čolak. Iz SNSD-a je jučer najavljeno da zastupnici iz te stranke u Domu naroda parlamenta BiH neće sudjelovati u radu zakazane sjednice dok se, kako je navedeno, ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH.

Traže se fromalni razlozi za opstrukciju

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kazao je da izostanak tri zastupnika iz Kluba Srba u Domu naroda državnog parlamenta može biti uzrokom blokade svih državnih institucija - Parlamentarne skupštine, a shodno tome i funkcioniranja Vijeća ministara BiH.

''Hoće li se Savez nezavisnih socijaldemokrata odlučiti za takvu blokadu institucija BiH zaista ne znam u ovom trenutku. Pretpostavljam da su to određeni testovi koje oni prave, kakva će biti reakcija međunarodne zajednice i javnosti prema ovom pitanju'', kazao je Softić. Traže se, dodao je on, neki formalni razlozi za takvu opstrukciju.

''U Domu naroda se evo našao formalni razlog u promjeni nekog člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, tako da vjerujem da se razlozi uvijek mogu naći ako neko želi da vrši opstrukciju. Vidjet ćemo kakva će biti reakcija. Nismo sigurni da je SNSD krenuo s totalnom blokadom Parlamentarne skupštine BiH'', kazao je Softić.

Iz SNSD-a je jučer najavljeno da zastupnici iz te stranke u Domu naroda parlamenta BiH neće sudjelovati u radu zakazane sjednice dok se, kako je navedeno, ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih komisija parlamenta BiH. U SNSD-u smatraju nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se u ime Republike Srpske u zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH predloži i izabere zastupnik SDA Sadik Ahmetović, a eliminira zastupnik SNSD-a.

Tadić nije obavješten

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić (Srpska demokratska zajednica - SDS) kazao je novinarima u Sarajevu da nije obaviješten zašto zastupnici Kluba Srba iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratski narodni savez (DNS) odbijaju prisustvovati sjednicama Doma naroda.

''Nije bilo nikakvog razloga da danas zastupnici Sredoje Nović i Nebojša Radmanović (SNSD) te Dragutin Rodić (DNS) ne dođu na sjednicu jer Dom naroda ne odlučuje o članovima zajedničkih komisija koji su istovremeno zastupnici u Zastupničkom domu nego isključivo o članovima zajedničkih komisija koji su zastupnici u Domu naroda'',pojasnio je Tadić.

Inače, dodao je, Klub srpskog naroda je imao potpuni konsenzus o tome kako će biti predstavljeni u zajedničkim komisijama, a taj konsenzus, tvrdi Tadić, ispisan je u Prijedlogu odluke koja je danas bila pred zastupnicima.

''Tako da ili ovi delegati nisu znali proceduru izbora u zajedničke komisije ili to pitanje zajedničkih komisija nije razlog zbog kojeg nisu danas došli. Kako god bilo nepristojno je što zastupnici koji nisu bili na sjednici nisu pozvali Darka Babalja (SDS) i mene i obavijestili nas o svojim razlozima takve odluke da bismo i mi mogli zauzeti određeni stav o svim pitanjima'', kazao je Tadić.

Za Tadića sve ostalo je u domeni spekulacija zbog čega ne razumije koji su to opravdani razlozi današnjeg nedolaska, jer se zna da je to instrument koji se koristi isključivo kada je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum, Republika Srpska i srpski narod kojeg ovdje predstavljaju, što sada nije slučaj.

Poručio je da je potrebno upitati zastupnike koji nisu bili na sjednici koliko je ovo održiva situacija, jer ukoliko budu trajno blokirali rad Doma naroda morat će objasniti zašto je to tako, a kada predoče svoje razloge o njima će se Klub srpskog naroda moći izjasniti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close