Marinko Čavara

Riješiti hrvatsko pitanje provođenjem odluke ''Sejdić i Finci''

Vijesti / Flash | 25. 11. 2016. u 09:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pozvao je na konačno rješavanje hrvatskog pitanja u BiH, te poručio da dogovorom o načinu provođenja presude "Sejdić i Finci" treba da bude riješeno i pitanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Jer, očito je da je u proteklom razdoblju tijekom izbornih ciklusa, načinom izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda neko želio zloupotrijebiti te procese, birajući svoje predstavnike koji formalno predstavljaju Hrvate", rekao je Čavara za "Nezavisne novine".

On je istaknuo da se izvršavanje odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" ne može ići na štetu hrvatskog naroda tako da Hrvati ne bi mogli birati svog predstavnika, te da ne treba govoriti o nekoj podjeli BiH, već o njenoj integraciji rješavanjem pitanja odnosa među narodima.

Čavara je rekao da se službeni Zagreb zalaže za promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma, koji se pokazao značajnim zato što je zaustavio rat, ali nije osigurao efikasnu zemlju, javlja Srna.

"A da bismo pristupili EU integracijama, da bi zemlja napredovala, moramo izvršiti neke promjene i uspostaviti efikasan sustav", rekao je Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a.

Razloge za krizu u izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, on prvenstveno vidi u neriješenim odnosima između SDA i SBB-a, ali ne smatra da se kriza produbljuje jer je koalicija na putu određenih dogovora.

On je naveo da je apsurdno da oni koji zagovaraju građanski model BiH faktički ne priznaju postojeće uređenje zemlje, te istakao da i 25. studeni, koji se u FBiH obilježava kao dan državnosti, BiH definira i kao muslimansku, i kao srpsku i kao hrvatsku.

"To je politika dvoličnosti, jer i postojeće uređenje BiH se isto tako zasniva na pravu svakog građanina, a građanin je i pripadnik konstitutivnog naroda", istakao je Čavara. 

Kopirati
Drag cursor here to close