Vodostaji i prognoza

Trebižat raste – Sljedećih dana samo pljuskovi i grmljavina

Vijesti / Flash | 15. 05. 2023. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 16. svibnja, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s jačim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

U srijedu, 17. svibnja, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne jugo, a u drugom dijelu dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U četvrtak, 18. svibnja, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom. Jači pljuskovi i grmljavina se prognoziraju na području Hercegovine. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje od 16 do 19°C.

Alarm na sjeveru

Prema najnovijim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u FBiH (AVP Sava), trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane.

Na svim hidrološkim stanicama koje su definirane Federalnim operativnim planom obrane od poplava osim HS Bosanska Krupa dostignuti su nivoi za početak obavještavanja. Uslijed visokih vodostaja, došlo je do izlijevanja rijeka na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

Raste Trebižat

Kad su u pitanju vodostaji u Hercegovini, najkritičnije je stanje s Trebižatom čiji je vodostaj na Humcu u ponedjeljak ujutro iznosio 301 centimetar dok redovna obrana od poplava stupa na snagu pri vodostaju od 280 centimetara.

Kako je pak priopćio Operativni centar Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije, proglašene su redovite mjere obrane od poplave na poplavnom području rijeke TMT i rijeke Vrioštice.

Kopirati
Drag cursor here to close