'Neretva 1933'

Elektroprivreda će platiti milijun KM: Ribari najavljuju još tužbi

Vrhovni sud Federacije BiH donio je u konačnici presudu u korist društva i obrazložio da niže instance nisu postupile u skladu sa zakonom.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2019. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje sportskih ribolovaca 'Neretva 1933' dobilo je tužbu protiv Elektroprivrede HZHB Mostar tako da je ovo poduzeće dužno isplatiti oko milijuna maraka po osnovu odštete za uništeni riblji fond. Vrhovni sud Federacije BiH donio je u konačnici presudu u korist društva i obrazložio da niže instance nisu postupile u skladu sa zakonom.

Iz udruženja sportskih ribolovaca 'Neretva 1933' kažu kako su se na tužbu odlučili zbog višegodišnjeg nepoštivanja zakonske obveze od EP HZHB o omogućavanju nesmetane migracije i prirodnog razmnožavanja riba. Ovo poduzeće nije vršilo ni kontinuirano poribljavanje rijeke Neretve, što je takođe zakonski obavezno.

''Oni nisu izvršili svoje obaveze gdje smo mi probali s njima da izvršavaju svoje obaveze godinu za godinom i na kraju smo vidjeli da ne možemo ništa postići posegnuli smo za sudskim procesom'', rekao je za BHRT Safet Čano, predsjednik USR “Neretva 1933”.

Video: Udruženje sportskih ribolovaca 

Na ovom predmetu je šest godina radio mostarski odvjetnik Rizo Tvrtković. Iako je zadovoljan presudom u korist udruženja ribolovaca, podsjeća da je učinjena šteta velika.

''Ogromna je šteta. Vi ako imate poribljavanje npr 2010 godine u vrijednosti 120 tisuća maraka. Utvrđeno je tako vještačenjem. Vi imate tu stotine tisuća mlađi mekousne pastrmke, lipljana i ostalih vrsta riba. Ona da je ubačena te godine ona bi narasla za godinu dvije na razinu ribe koja može da se razmnožava'', govori odvjetnik Tvrtković.

Odšteta koju je Elektroprivreda dužna platiti iznosi oko 500 tisuća KM glavnice uvećano za zakonom propisane zatezne kamate što je u konačnici oko milijun KM.

''Mi koristimo sva zakonom predviđena sredstva da branimo interese EP a svaka presuda suda za nas je obavezujuća pa tako i ova 00:55 + 01:10 Ona se nama svidjela ili ne za nas je obavezujuće i u zakonskom roku EP HZ HB će u roku izvršiti sve svoje obaveze'', rekla je za BHRT Marija Buntić, glasnogovornica EP HZHB.

Dobijena tužba odnosila se na razdoblje od 2010. do 2013. godine. Iz udruženja sportskih ribolovaca 1933 su najavili kako će podnijeti tužbu protiv Elektroprivrede i za period 2016., 17. i 18. godinu kada ovo poduzeće takođe nije poštovalo zakonske propise.

Kopirati
Drag cursor here to close