ustavni sud

Rezultati referenduma u RS-u ne vrijeđaju interese Bošnjaka

Vijesti / Flash | 25. 04. 2017. u 12:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je danas da odlukom Narodne skupštine RS-a o konstatiranju rezultata referenduma u RS-u o 9. siječnja, kao ''Danu RS-a'', koji je osporio Ustavni sud BiH, nije povrijeđen vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda.

Vijeće je svoj stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u odnosu na Odluku o konstatiranju rezultata referenduma obrazložilo činjenicom da sadržaj osporene odluke ne predstavlja materiju koja se odnosi na zaštitu ovih kolektivnih prava.

Smatraju da se ova odluka ne može smatrati pitanjem vitalnog nacionalnog interesa nijednog konstitutivnog naroda, posebno jer su odredbe osporene odluke jednako odnose na svakog građanina RS-a i ne sadrže nacionalne odrednice, uslijed čega se ne mogu dovesti u vezu s povredom vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, priopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

U rujnu prošle godine u RS-u je održan neustavan referendum na referendumsko pitanje: ''Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?''.

Vijeće Ustavnog suda RS-a utvrdilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ni usvojenim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju u RS-u.

U odnosu na Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, Klub izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a u zahtjevu je istaknuo, između ostalog, da sadržaj pojedinih odredaba osporenog Zakona predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, jer se njima bošnjačkom narodu osporava pravo na naziv jezika, odnosno da budu jednakopravni i jednako tretirani u obrazovnom sustavu i promoviranju kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa.

Ista povreda se, prema navodima Kluba Bošnjaka, sastoji i u tome što osporenim odredbama Zakona nije predviđena nacionalna grupa predmeta, što nije precizirana zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih u sastavu i imenovanju članova povjerenstava, kao i što nije regulirano pitanje jezika i pisma prilikom izrade udžbenika i nacionalna struktura nastavnika i rukovodnih radnika zaposlenih u školi.

Zbog svega navedenog, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda smatra da bi osporene odredbe trebalo dopuniti u navedenom smislu.

''Polazeći od odredaba Ustava RS-a, te uzimajući u obzir navode Kluba izaslanika bošnjačkog naroda i Narodne skupštine, Vijeće je odlučilo da Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju RS-a nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda'', navodi se u priopćenju.

Vijeće je, naime, ocijenilo da navodi Kluba izaslanika bošnjačkog naroda ne ukazuju na povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda posebno.

Utvrdilo je da stavovi o povredi vitalnog interesa suštinski izražavaju bojazan podnositelja zahtjeva da bi budućom normativnom aktivnošću organa uprave i ustanova moglo doći do ugrožavanja prava pripadnika bošnjačkog naroda na obrazovanje, vjeru, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa.

''Međutim, predmetnim zahtjevom se, po ocjeni Vijeća, ne ukazuje na konkretno zakonsko propisivanje koje vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda, već se, u suštini, ističe potreba za dopunom zakonskog teksta u smislu preciziranja osporenih odredaba. Zakon, istaklo je dalje Vijeće, ne sadrži nacionalni predznak, već se, neovisno od njihove nacionalne pripadnosti, podjednako odnosi na sve osobe koje konkuriraju za člana vijeća, povjerenstva, školskog odbora, radno mjesto nastavnika, stručnog suradnika, rukovodnog radnika u školi, tako da se ove odredbe jednako odnose na prava Bošnjaka kao i na prava bilo kojeg drugog naroda. Naposljetku, Vijeće je naglasilo da činjenica što određeni zakon ne sadrži normativno rješenje u smislu zahtjeva Kluba izaslanika bošnjačkog naroda ne može biti predmet postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa'', navodi se u priopćenju.

Vijeće smatra da može ocjenjivati samo postojeće odredbe Zakona, u formi i sadržaju u kojoj su propisane, a moguća druga zakonska rješenja, kao i njihova buduća primjena se, s aspekta zaštite vitalnog nacionalnog interesa kako ga utvrđuje Ustav RS-a, ne mogu razmatrati.

Dopresjedatelj Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je za Fenu da je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a pokazalo da je "politički pristrano i u funkciji podrške srpskim strukturama vlasti u tom bh. entitetu".

Čamdžija je podsjetio da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavnu odluku o referendumu u RS-u, o 9. siječnju, kao i održavanje referenduma, koji je ipak proveden u rujnu prošle godine.

''Neshvatljivo je da je Vijeće Ustavnog suda RS-a potvrdilo rezultate tog referenduma iako ga je osporila druga pravosudna institucija, Ustavni sud BiH'', naglasio je Čamdžija.

Kopirati
Drag cursor here to close