Jednostranom odlukom

Rezultati popisa objavljeni nezakonito!

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 07:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je na prijedlog Direkcije za europske integracije Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu u kojem piše da su rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine objavljeni nezakonito jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH.

Vijeće ministara BiH je na svojoj 93. sjednici održanoj 8. ožujka 2017. godine na prijedlog Direkcije za europske integracije usvojilo Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Definirano je ukupno 635 mjera koje će biti provedene na svim administrativnim razinama u BiH u oblastima reforme javne uprave, funkcioniranja pravosuđa, borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina, slobode izražavanja, tržišne ekonomije i poboljšanja uvjeta za ulaganja.

U mjerama koje se odnose na finaliziranje klasifikacije statističkih regija prema nomenklaturi teritorijalnih statističkih jedinica (NUTS) i osiguravanju da podaci o BDP-u po glavi stanovnika budu usklađeni na nivou NUTS II, u skladu s obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Vijeće ministara BiH usvojilo je i mjeru koja je naslovljena kao "Dostava podataka EUROSTAT-u", piše Klix.ba.

U toj mjeri posebno spornom se smatra činjenica da su Direkcija za europske integracije i Vijeće ministara BiH objavljene rezultate popisa stanovništva BiH nazvali nezakonitom i jednostrano donesenom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

"Agencija za statistiku BiH objavila je rezultate popisa 30. lipnja 2016. godine. Rezultati su objavljeni na osnovu Jedinstvenog programa obrade podataka popisa donesenog jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH, bez suglasnosti statističkih institucija u BiH. Republika Srpska nije prihvatila rezultate popisa koji su nezakonito objavljeni od Agencije za statistiku BiH. U cilju objavljivanja pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je proveden 2013. godine, Republički zavod za statistiku RS je u skladu sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj (Sl. glasnik RS, br. 82/16 od 23.9.2016. godine), 30. prosinac 2016. godine objavio rezultate popisa za teritoriju Republike Srpske na bazi kojih će se izvršiti procjene stanovnika za Republiku Srpsku, kao NUTS II", piše u Akcijskom planu, koji prenosi Klix.ba.

Ovim povodom kontaktirali smo zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Fadila Fatića koji je bio iznenađen dokumentom koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

"To je nevjerojatno. Taj dokument je neprimjeren i onaj tko je dozvolio da se takva konstrukcija uvrsti u Akcijski plan treba podleći odgovornosti i da se protiv njega pokrene postupak. To je apsurd i jednostavno ne može stajati u dokumentu institucije BiH", rekao je Fatić.

Što se tiče primjene rezultata u smislu NUTS II, Fatić je pojasnio da je NUTS I oznaka za državu, NUTS II oznaka entiteta i Brčko distrikta BiH, a NUTS III oznaka za ekonomsko statističke jedinice koje se utvrđuju na osnovu određenih kriterija.

Kopirati
Drag cursor here to close