ako se poštuje zakon

Rezultati popisa mogući do 1. srpnja

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 12:43 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je da se konačni rezultati popisa stanovništva u BiH mogu objaviti do 1. srpnja, ukoliko se bude radilo u skladu sa zakonom i metodologijom, piše Srna.

Čičković je rekla novinarima u Banja Luci da je stav Republičkog zavoda za statistiku apsolutno jasan o pitanju određivanja rezidenta i u skladu je sa zakonom i metodologijom, te da se mora poštovati definicija mjesta stanovnika, a da sve što nije u skladu sa zakonskim propisima treba biti odbačeno.

Ona je najavila i skori sastanak Središnjeg popisnog biroa, tijela koje razmatra jedinstveni program obrade, i koji treba da odredi način kako će se utvrditi rezidentno i nerezidentno stanovništvo, prenose Nezavisne.

Čičković očekuje da će BiH posjetiti Međunarodne promatračke operacije s kojima će se razgovarati o svim spornim pitanjima, kao što je neusuglašenost o određivanju rezidentnog i nerezidentnog stanovništva.

Zakonski rok za objavljivanje konačnih rezultata popisa stanovništva je 1. srpanj ove godine.

Podsjetimo, građani BiH od 1991. godine čekaju nove rezultate popisa stanovništva. Iako su stanovnici popisani 2013. godine, potpunih rezultata još uvijek nema.

U pregledu 2015. godine kojeg je radio Bljesak.info, niti jedan mjesec u protekloj godini nije prošao bez komentiranja iščekivanja rezultata popisa.

U Bosni i Hercegovini je, prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine ukupno popisano 3.791.622 osoba, od čega njih 2.371.603 u Federaciji BiH, a 1.326.991 u Republici Srpskoj, rekao je tada je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Kopirati
Drag cursor here to close