MZ zadržava moć

Rezolucija u američkom kongresu: Daytonski sporazum je prevaziđen

Vijesti / Flash | 26. 09. 2014. u 14:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki kongresmen Christopher Smith uputio je u Predstavnički dom Kongresa rezoluciju kojom se traži ustavna reforma i upotreba svih moći danih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

U rezoluciji se naglašava da je Daytonski sporazum prevaziđen, ali ne i uloga visokog predstavnika u BiH, a provučena je i ideja da je protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH, uzrok stagnacije zemlje.

''Međunarodna zajednica zadržava značajne moći i ovlaštenja dobivene Daytonskim sporazumom, ali je zadnjih godina odbijala da ih adekvatno koristi u adresiranju pitanja pogoršanja političke atmosfere i stagnacije zemlje'', ocjenjuje se u ovom dokumentu, a prenosi Tanjug.

Također, kako piše u Rezoluciji, podržava se održavanje međunarodne nazočnosti u BiH, puno zadržavanje i neophodna upotreba svih moći i ovlaštenja danih međunarodnoj zajednici, uključujući Ured visokog predstavnika, da bi se u potpunosti ostvarili ciljevi i uvjeti postavljeni od strane Vijeća za primjenu mira.


Kopirati
Drag cursor here to close