Proljetna palača

Rezidencija Ceausesuca otvorena za javnost

Vijesti / Flash | 13. 03. 2016. u 07:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša rezidencija rumunjskog diktatora Nicolae Ceausesuca u Bukureštu otvorena je u subotu prvi puta za javnost, 26 godina nakon pada komunističkog režima u Rumunjskoj, piše Hina.

"Palais Primaverii (Proljetna palača) mora biti pokazana javnosti i otvorena za rumunjski narod, koji se mora pomiriti sa svojom povijesti i upoznati svoju prošlost", rekla je ministrica Violeta Alexandru na otvorenju.

U bivšoj četvrti komunističke nomenklature, Proljetna palača je izgrađena između 1964. i 1965. te uređena po ukusu Elene i Nicoale Ceausescua.

Prema priopćenju vlasti, bračni par i njihova djeca Zoe, Valentin i Nicu u njoj su boravili od 1965. do prosinca 1989., kada su pobjegli iz glavnoga grada nakon uličnih prosvjeda ugušenih u krvi. Uhićeni su nekoliko sati poslije.

Rezidencija se dugo upotrebljavala za smještaj stranih službenih uzvanika. Ima 80 soba ukrašenih zrcalima od murano stakla i raznim luksuznim ukrasima, a u njoj je uređen i unutarnji bazen, kinodvorana, podzemni bunker i vrt u kojem šeću paunovi. U subotu je više od 300 osoba besplatno posjetilo rezidenciju.

Kopirati
Drag cursor here to close