Ko pije ko plaća

Revizorski izvještaj: Postoje određene ‘slabosti’ u trošenju proračunskih rezervi

Vijesti / Flash | 23. 06. 2015. u 12:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su danas Izvještaj Ureda za reviziji institucija BiH o obavljenoj reviziji učinka o temi "Raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve". Nalazi do kojih je Ured došao pokazali su da postoje određene slabosti u procesu raspolaganja sredstvima proračunske rezerve.

Problemi se pojavljuju od razumijevanja same namjene sredstava, tumačenja zakonskih odredbi te do principa raspodjele, kontrole i izvještavanja o njihovom utrošku. Revizija je pokazala da problem nastaje jer se dijelom tekuće rezerve koja je namijenjena za financiranje "neprofitnih organizacija" raspolaže netransparentno, čime se ostavlja prostor za korupciju te je istaknuto da u postupku raspodjele javnih sredstava ne postoje elementi transparentnosti i javne odgovornosti.

Financiranje bez kriterija

Također, sredstva iz rezerve nisu korištena za financiranje hitnih i nepredviđenih situacija, a umjesto da se financiraju i umanje posljedice elementarnih nepogoda, financirano je tekuće poslovanje institucija BiH. Osim toga, stoji u izvještaju, bez kriterija financijski se javnim sredstvima pomažu različita udruženja građana, sportski klubovi, vjerske i humanitarne organizacije, pojedinci, mediji i institucije nižih razina vlasti.

‘’Kontrolne aktivnosti raspodjele i korištenja sredstava tekuće rezerve su na vrlo niskoj razini. O sredstvima koje su koristile institucije BiH izvještavalo se šturo u redovnim godišnjim izvještajima o radu, dok izvještavanje ostalih korisnika nije predviđeno. Izvještaji o efektima iskorištenih sredstava ne postoje’’, stoji u nalazu revizora.

Tijekom 2012. i 2013. godine kroz sredstava tekuće rezerve utrošeno je više od 10 milijuna KM, a od toga 7,5 milijuna utrošeno je na financiranje tekućih aktivnosti institucija BiH, a ostali iznos je po odlukama predsjedavajućeg Vijeća ministara i njegovih zamjenika utrošen kroz stavku "grantovi neprofitnim organizacijama".

Dramatična upozorenja

Kao preporuka navedena je potreba za donošenje jasnih pravila i procedura te uvjeta i postupaka koji će se provoditi u slučajevima kada će odluke o interventnom korištenju sredstava proračunske rezerve donositi predsjedavajući ili zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara da bi se stvorile pretpostavke za namjensko trošenje sredstava.

‘’Pravila se trebaju definirati, a zatim i uspostaviti efikasni mehanizmi kontrole i nadzora u različitim fazama korištenja tih sredstava’’, stav je revizora. Izaslanici su mišljenja da nalazi ovog ureda trebaju biti smjernica za rad institucija, a izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) pozvao je sve nadležne institucije trebaju da se pozabave ovim ozbiljnim upozorenjima Ureda koje je nazvao dramatičnim.

Izaslanik Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) je ocijenio da su svi izvještaji Ureda u parlamentu uglavnom prihvaćeni i vođene su kvalitetne rasprave, ali je upozorio da se mali broj preporuka revizora implementira.

Nadležna Komisija zadužila je Vijeće ministara da u roku od 90 dana pripremi i Komisiju obavijesti o aktivnostima na provođenju preporuka iz ovog izvještaja, što je podržano i na današnjoj sjednici Doma.

Izaslanici Doma naroda bez rasprave su usvojili Izvještaj Centralne banke BiH za 2014., u kojem je navedeno da je Centralna banka zabilježila pozitivan financijski rezultat, izražen kroz neto dobit od 35.410.680,98 KM.

U izvještaju je navedeno da će prema odredbama Zakona o Centralnoj banci i odluci Upravnog vijeća Banke 60 posto ostvarene dobiti od 21.246.408,59 KM biti uplaćeno na odgovarajući depozitni račun Ministarstva financija i trezora BiH. Izaslanici su usvojili izmjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close