Razvojni projekti

Revizori ocijenili: Županijske vlade neučinkovite

Vijesti / Flash | 03. 06. 2016. u 11:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine ocijenio je da vlade županije nisu bile efikasne u poduzimanju aktivnosti kojima su trebale unaprijediti kapacitete za planiranje projekata. Riječ je o projektima kojima se realiziraju strategije razvoja u oblastima značajnim za kvalitetu života građana, kao što su vodoopskrba, industrija, građevinarstvo, transport, zdravstvo, socijalna infrastruktura.

Ovaj ured je proveo reviziju učinka o temi „Unapređenje kapaciteta za planiranje razvojnih projekata u županijama u FBiH", a cilj je bila procjena jesu li županijske vlade poduzele adekvatne aktivnosti kako bi unaprijedile kapacitete za planiranje razvojnih projekata. Ispitivanje je bilo fokusirano na period 2012. - 2015. godina, ali određeni podaci odnose se i na ranije aktivnosti institucija s obzirom na to da je propis koji djelomično tretira navedenu oblast prvobitno donesen 2003.

U reviziji su identificirani značajni problemi koji se tiču sposobnosti institucija da uspješno planiraju i izrađuju projekte. U većini županija izostale su aktivnosti usmjerene na uspostavu funkcije upravljanja razvojnim projektima. To se ogleda u nedovoljno uspostavljenim organizacijskim kapacitetima, neizgrađenom sustavu edukacije osoblja koje radi na izradi i upravljanju projektima te nedovoljnim aktivnostima koordinacije i uključivanja predstavnika općina, gradova, civilnog društva, gospodarstva i nevladinog sektora u izradu projekata, ocijenio je Ured za reviziju u FBiH.

Posljedica nedovoljnog broja kvalitetnih projekata je i nedovoljna realizacija razvojnih planova, zbog čega brojni društveni problemi ostaju neriješeni. Kvalitetno pripremljeni projekti povećavaju mogućnost za osiguranje povoljnih financijskih sredstva za njihovu realizaciju i privlačenje potencijalnih investitora.

Unapređenjem kapaciteta za planiranje projekata osigurala bi se priprema većeg broja razvojnih projekata kojima se strateška opredjeljenja pretvaraju u konkretne aktivnosti, naveli su također revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close