SPP

Revizija privatizacije i kaznene prijave jedini su lijek za učinkovita javna poduzeća

Vijesti / Flash | 08. 09. 2013. u 10:38 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka pravde i povjerenja (SPP) podržava javno dane izjave o potrebi zaustavljanja "pljačke javnih poduzeća", kao i obećanja o potrebi revizije privatizacije u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

"Vlada Federacije BiH u početku je jasno i zagovarala takav pristup, i ona mora raditi na redu i imenovanju tijela nadzora i upravljanja, te pronalasku strateških investitora i partnera, a policija i pravosudne institucije na sankcioniranju, kako kažu 'pljačke javnih poduzeća'. Premijer Vlade Federacije BiH selektivno spominje kriminal u nekim poduzećima, ali na žalost, za sada je sve ostalo na teorijskoj i spekulativnoj razini", navodi se u priopćenju SPP-a.

U SPP-u ističu kako za sada od svega nema ništa osim praznih obećanja kako će se provjeriti prodaja nekih poduzeća u Hercegovini, kao što su primjerice Sokol Mostar, Hekom, Žitopromet, Pamučna industrija "Đuro Salaj", FDM, i brojna druga poduzeća u Hercegovini i Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo SPP-a traži od ministara u Vladi FBiH da rade i žurno imenuju sve nedostajuće članove upravnih i nadzornih odbora javnih poduzeća koja su pod njihovom ingerencijom, "jer je postala praksa da uprave pojedinih poduzeća troše desetine milijuna maraka bez suglasnosti nadzornih odbora, a najzorniji primjer su javna poduzeća u nadležnosti federalnog ministra prometa i komunikacija".

"Politika i obnašanje visokih stranačkih ili državničkih poslova bi trebao biti ozbiljan posao. Nakon kaznenih prijava trebaju uslijediti i sudske presude konkretnim ljudima i za konkretna djela. Međutim, tih presuda nema ili se prijave drže po ladicama do zastare, a sprječavaju se i imenovanja nadzornih odbora, što i predstavlja najveći razlog učinkovitosti javnih poduzeća, ali i nepovjerenja u državni aparat u BiH".

 Stoga SPP poziva sve razine vlasti da rade na reviziji privatizacije i otklanjanju mogućih daljnjih šteta u javnim poduzećima i cjelokupnom gospodarstvu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close