104 milijuna KM

Revizija napokon otkrila nepravilnosti u aferi 'osobne iskaznice i vozačke dozvole'

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 07:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Imali smo pred sobom izvještaj revizije učinka. Značajan je tu broj propusta, od ugovora na deset godina, do pregovaranja sa samo jednom firmom, potom je u pitanju i cijena osobnih karti, te obveza koliki broj njih se mora godišnje uzeti. Očekujemo da u ovom predmetu Tužiteljstvo BiH dovede proces do kraja", kazao je za Oslobođenje ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Naime, aferu od 104 milijuna KM za tisak i izdavanje osobnih karti i vozačkih dozvola, u kojoj su glavni akteri bili bivši direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan (SNSD) i predstavnici firme Muehlbauer, otkrila je davno zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, koja je od glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića u nekoliko navrata tražila da po ovom pitanju i reagira.

Nakon brojnih negativnih mišljenja Ureda za reviziju BiH dodijeljenih IDDEEA, završena je i financijska revizija projekta tiskanja osobnih karti i vozačkih dozvola iz 2013. godine.

Sa njenim izvještajem upoznalo se na posljednjoj sjednici i Vijeće ministara BiH, nakon čega je za realizaciju preporuka revizora zadužilo IDDEEA i Ministarstvo civilnih poslova, uz uključivanje i drugih institucija.

Prema riječima ministra Osmanovića, na Ministarstvu i novoj upravi Agencije je da se upoznaju sa svim štetnim posljedicama, vide kolika je ukupna ugovorena količina dokumenata, te da to pokušaju riješiti sa dobavljačem.

"Imamo elektronsku kartu koju ne prati ostala tehnologija. U interesu je i Muehlbauera da se dođe do ugovora koji će biti u skladu sa zakonom, da isporuka u tijeku godine bude realna, a da ugovor ne bude duži od onog na tri godine", istaknuo je Osmanović, dodavši da sve to ne smeta pravosuđu da radi svoj dio posla, budući su "propusti veliki".

Vijeće ministara zadužilo je i koordinatora za reformu javne uprave da ga informira o provedbi projekta u vezi s korištenjem elektronskih servisa u institucijama BiH, kako bi se građanima omogućilo da osjete pogodnosti posjedovanja elektronske osobne karte.

Kopirati
Drag cursor here to close