KOga briga

Revizija: Još jedna vijest, koja nikog neće dirnuti

Vijesti / Flash | 05. 08. 2016. u 12:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za reviziju institucija BiH obavio je financijsku reviziju 74 institucije BiH za 2015. godinu i za pet dao mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje, za jednu mišljenje s rezervom i za 67 pozitivno mišljenje od čega 40 sa skretanjem pažnje, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ovog Ureda u Sarajevu.

Mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje dobili su ministarstva komunikacija i prometa, obrane i vanjskih poslova, te Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Uprava za neizravno oporezivanje BiH, dok je mišljenje s rezervom dobila Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.
Izdano 530 preporuka

Prema riječima generalnog revizora BiH Dragana Vrankića, u slučaju jedne institucije, uslijed ograničenog opsega revizije, Ured se suzdržao od davanja mišljenja, a radi se o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

"Institucije koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje i mišljenje s rezervom veliki su proračunski korisnici i one troše 53 posto sredstava iz proračuna BiH", naglasio je Vrankić na konferenciji za novinare.

Navodeći kako je Ured za reviziju institucija BiH za 2015. godinu izdao 530 preporuka, što je za 15 posto više nego u godini prije, Vrankić je izrazio nezadovoljstvo stupnjem provođenja revizorskih preporuka, koji se u BiH kreće između 50 i 60 posto, dok u demokratskim zemljama on iznosi 90 posto.

Kao jednu od glavnih zamjerki revizora naveo je nepravovremeno usvajanje proračuna institucija BiH podsjećajući da je proračun za 2015. godinu usvojen u svibnju te godine.
Neprovođenje odluka

Prema njegovim riječima, veliki problem su i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH te dugogodišnje odsustvo realizacije brojnih sustavnih preporuka revizije i zaključaka Parlamentarne skupštine BiH donesenih na osnovu tih preporuka.

Razvijanjem sustava interne revizije u institucijama BiH, rekao je Vrankić, bio bi unaprijeđen sustav nadzora trošenja proračunskih sredstava i eliminirane mogućnosti greške.

Glavni revizor je upozorio da nalazi revizije pokazuju da se izdvajanja iz proračuna BiH za sudske sporove povećavaju iz godine u godinu i da su od 2010. do 2015. godine iznosili 24,3 milijuna KM. Kao jedan od nalaza revizije on je naveo i pitanje transparentnosti zapošljavanja u javnom sektoru.

"Polovina preporuka Uredu za reviziju sustavne je prirode", rekao je Vrankić dodavši kako je za njihovo rješavanje potrebno udruženo djelovanje institucija BiH, prije svega Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.
Nisko, nisko

Ističući da revizija nije represivna, Vrankić je rekao kako će izvještaj o reviziji institucija BiH za 2015. godinu biti proslijeđen nadležnim institucijama na dalje razmatranje i postupanje, a prije svega Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predstavljajući 30 sustavnih preporuka Ureda za reviziju institucija BiH za prošlu godinu zamjenik glavnog revizora Ranko Krsman rekao je da one ukazuju na slabosti u zakonskim i podzakonskim rješenjima.

"Uglavnom se realiziraju preporuke koje se tiču same institucije, dok one koje uključuju veći broj njih imaju manji stupanj realizacije", rekao je Krsman i dodao da preporuke uglavnom realiziraju manji proračunski korisnici.

Istaknuo je kako se implementacijom preporuka trebaju povećati financijska disciplina, efikasnost i transparentnost trošenja proračunskih sredstava.

Kao najvažnije sustavne preporuke Krsman je naveo one koje se tiču sudskih sporova, problema u procesu javnih nabavki te neusuglašenost podzakonskih akata o platama i naknadama s važećim zakonima.

Zamjenik glavnog revizora Jasmin Pilica predstavio je nalaze revizije učinka preporuka revizije.

"Osnovni nalazi i zaključci provedenog praćenja aktivnosti institucija BiH ukazuju da je stupanj realizacije preporuka na niskoj razini", istaknuo je Pilica.

Kopirati
Drag cursor here to close