Logika

Respiratori dobivaju noge: Kako se može dijeliti dokazni materijal?

Svi su pozvali da se istraži nabavka respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite Federacije BiH nabavila preko firme Srebrena malina na čijem je čelu televizijsko lice.
Vijesti / Flash | 01. 05. 2020. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisana je odluka o raspodjeli respiratora iako se provodi ili će se provoditi istraga o njihovoj nabavci. U tom slučaju, respiratori su, uz sve ostalo, dokazni materijal pa ne bi trebali biti u opticaju prije nego istraga pokaže na čemu smo.

S druge strane, odluka o raspodjeli respiratora, koji neki stručno nazivaju registratorima jer ih ne zanima posao kojim se bave, trebala bi sačekati da otkrijemo jesu li medicinski strojevi s okusom maline uopće sigurne za upotrebu i mogu li se upotrebljavati u bolnicama, vozilima hitne pomoći ili samo za naslikavanje za dovršetak sumnjivog posla.

Naime, svi su pozvali da se istraži nabavka respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite Federacije BiH nabavila preko firme Srebrena malina na čijem je čelu televizijsko lice Fikret Hodžić.

Ne iznenađuje da u ovom slučaju svi peru ruke pa ispada da su respiratori pali s Marsa a ne da je za njih novac dala Federacije, da je njihovu kupovinu tražio Fahrudin Solak s čeka Federalne uprave civilne zaštite i kriznog stožera, da ministrica financija Jelka Milićević nije znala kud ide novac i da Zavod za javno zdravstvo uopće ne zna čime se jača zdravstvo u ovim nejakim trenutcima.

Dok su neki upozoravali kako će se i na donacijama opet, po tko zna koji put, netko dobro osladiti, neki su odmahivali rukom.

No, šefica Kriznog stožera Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević, koja nije u sjeni jedino kad je Fahrudin Solak u bolnici, potpisala je odluku o raspodjeli 80 spornih respiratora koje je iz Kine uvezla firma Srebrena malina. Milićević je rekla kako će ''na sva ostala pitanja u vezi sa sumnjivim respiratorima odgovore dati struka''.

Istodobno, tužiteljstvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za virus korona koje je provela Vlada Federacije, a i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uključila se u istragu u vezi s nabavkom 100 respiratora.

I zastupnici traže da se sve ispita pa je Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH najavilo istragu o radu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pa se čeka da Solakova Uprava dostavi informaciju o radu u vrijeme stanja nesreće, detaljan izvještaj o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme.

Pitanje je što će biti s respiratorima ako se podijele, a struka i tužiteljstvo kažu da su beskorisni odnosno da su materijalni dokaz u krivičnom djelu?

Kopirati
Drag cursor here to close