Amerika

Republikanci: Cruz na predizborima pobijedio Donalda Trumpa

Vijesti / Flash | 02. 02. 2016. u 06:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senator Texasa Ted Cruz s 28 posto pobijedio je na predizborima Republikanske stranke u američkoj saveznoj državi Iowi, pretekavši milijardera Donalda Trumpa koji je osvojio 24 posto glasova.

U Demokratskoj stranci bivša državna tajnica Hillary Clinton i senator iz Vermonta Berniejem Sanders ostali su na mrtvoj točki nakon prvog glasanja za stranačke predsjedničke nominacije, prenosi Hina.

Senator iz Floride Marco Rubio s 23 posto glasova osvojio je treće mjesto na izborima u Republikanskoj stranci.

Cruzova pobjeda i Rubijev dobar rezultat mogli bi smanjiti Trumpov zamah čija je kandidatura alarmirala republikanski establišment te je obilježena brojnim kontroverzama, poput njegovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD, navodi Reuters.

Cruz je tijekom svog polusatnog govora ustvrdio da je ovo noć pobjede za hrabre konzervativaca diljem Iowe "i diljem ove velike nacije". Ustvrdio je da su rezultati pokazali da kandidata neće izabrati medij, washingtonski establišment ili lobisti.

Trump je čestitao svom protukandidatu, istaknuvši da očekuje da će osvojiti nominaciju Republikanaca za predsjedničke izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close