Pravila pravila

Republika Srpska protiv jedinstvene COVID putovnice u BiH

''Vrše se konzultacije, s obzirom da se radi o novoj stvari koju treba uspostaviti na razini BiH.''
Vijesti / Flash | 31. 07. 2021. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina (BiH) još uvijek nema jedinstvenu COVID potvrdu, jer njen entitet, Republika Srpska (RS), ne pristaje na zahtjev Europske komisije da ovu ispravu izdaje jedan državni organ koji bi garantirao njezinu vjerodostojnost.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Edin Kučuković, koordinator sektora za pravne, kadrovske i opće poslove Ministarstva civilnih poslova BiH, koji kaže da predstavnici iz Republike Srpske smatraju da bi pristanak da COVID potvrde izdaje državna Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), predstavljao prenos nadležnosti entiteta na državu.

''Vrše se konzultacije, s obzirom da se radi o novoj stvari koju treba uspostaviti na razini BiH. Oko bilo koje stvari koja treba da se uspostavi na razini BiH kontinuirano imamo problema i to se smatra prenosom nadležnosti“, kaže Kučuković.

On pojašnjava da postoje najave da bi Europska unija mogla uskoro primjeniti strožiju kontrolu digitalnih COVID potvrda koje sadrže informacije o imunizaciji, preležanoj bolesti i rezultatima testiranja.

''Bitno je da su oni jako precizno postavili sve te stvari i na nama je samo da to implementiramo. Na tome se radi, samo da se iznađe neki modus koji je svima prihvatljiv i koji bi bio onda implementiran kao tehničko rješenje“, kaže Kučuković.

Uvjet za bezvizni režim

Kučuković upozorava da, iako građani BiH nemaju većih problema pri prelasku granice sa trenutno dostupnim ispravama, nužno je iznaći žurno rješenje, s obzirom da će ova isprava biti uvjet za bezvizni režim, i ulaznica za veće društvene događaje.

''Radit će se o jednom dodatnom uvjetu za bezvizni režim. Ovo je dodatna pretpostavka za omogućavanje slobode kretanja ljudima iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo. Također, bukvalno, ako budete htjeli ići na koncert, na neka događanja sa većim okupljanjima, pretpostavka uz kartu za događaj bit će i i ta potvrda“, ističe Kučuković.

Europski certifikat COVID-19 službeno se koristi od 1. srpnja i omogućava slobodno kretanje između zemalja EU. Ovaj certifikat je dostupan i prepoznat od svih 27 država članica, plus Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.

Pravno gledano, svaka država u Europi može slobodno da odluči hoće li prihvatiti turiste koji su primili druga cjepiva osim četiri odobrene za upotrebu na kontinentu – BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS za Radio Slobodna Evropa kaže da ovaj bosanskohercegovački entitet ima svoje tijelo, Ministarstvo za znanstveno-tehnološki razvoj, informacijsko društvo i visoko obrazovanje, koje je ovlašteno da potpisuje digitalne certificate.

''Mi ne prihvaćamo činjenicu u okviru koje će biti, da tako kažemo, slanje i razmjena zdravstvenih podataka sa institucijama koje nemaju zakonsku nadležnost za takav dio posla, kao što je u ovom slučaju IDEEA“, kaže Šeranić.

Dodaje da je ovaj bh. entitet uradio dosta posla po pitanju priprema evidencija i izdavanja digitalnih COVID certifikata.

''Što se tiče zdravstvenih podataka, i uopće prikupljanje registracije i evidencije zdravstvenih podataka, oni su u apsolutnoj nadležnosti Republike Srpske“, odlučan je Šeranić.

On dodaje da IDEEA u ovom procesu može imati svoje mjesto i da su u tom smjeru išli prijedlozi iz Republike Srpske prema Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstva zdravlja drugog bh. entiteta Federacije BiH.

''Mi smo kroz razgovore koje smo vodili predložili model rješenja kako i na koji način to može da se ispoštuje, a da ne diramo u nadležnosti koje su definisane samim Ustavom“, kaže Šeranić.

Ovaj prijedlog se trenutno razmatra na tehničkom nivou, dodaje Šeranić.

Šta kažu u Federaciji BiH?

Pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH, Goran Čerkez, za Radio Slobodna Evropa kaže da ovo ministarstvo daje punu podršku Ministarstvu civilnih poslova u izradi jednistvenih COVID isprava.

''Distrikt Brčko i Federacija BiH su rekli da su suglasni, a iz Republike Srpske su rekli da će se naknadno konzultirati. Federacija je dakle uradila sve sa svoje strane što je u njenoj ingerenciji. Dali smo suglasnost i očekujemo od države da to uradi“, navodi Čerkez.

U ovom bosanskohercegovačkom entitetu, sastavljenom od deset kantona, masovno cijepljenje tek treba da krene.

Kakva se potvrda može dobiti?

Osobama koje su primile cjepivo protiv korona virusa izdaju se kartoni imunizacije, koje mogu koristiti prilikom prelaska granice i putovanja u zemlje koje to zahtijevaju prilikom ulaska, a QR kod, bar kod, kao digitalni oblik potvrde o cijepljenju, za sada je dostupan samo u Kantonu Sarajevo.

''Certifikat koji je dostupan našim građanima je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama EU i isti se može provjeriti online u stvarnom vremenu, a da li će isti biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje“, kažu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Iz Zavoda navode da se ovaj certifikat izdaje i građanima koji su primili cjepiva koje nisu lužbeno odobrene od regulatorne agencije EU.

Regulatorna agencija EU nije odobrila cjepiva ruskih i kineskih proizvođača. Odobrene su BioNTech/ Pfizer, Moderna, Vaxzevria, Janssen (Johnson & Johnson).

Zerina Mulabdić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona, na zapadu BIH, za Radio Slobodna Evropa kaže da se cijepljenim osobama u ovom kantonu ne izdaju potvrde.

''Daje se samo kartončić gdje se upiše prva i druga doza, tog i tog cjepiva i serijski broj. Nemamo kodova, osim u dvije pošiljke AstraZeneca i kineskih cjepiva koje su došle“, kaže Mulabdić i dodaje da se čeka rješenje ovog pitanja na državnom nivou.

Jasmina Brkić-Džambić, stručna suradnica za epidemiologiju u Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, navodi da u ovom kantonu svaka cijepljena osoba dobije iskaznicu o imunizaciji.

''U nju su upisani osnovni podaci: ime, prezime, godište, matični broj, naziv ustanove u kojoj se osoba cijepila (pečat), te podaci o cjepivu, broj doze, datum cijepljenja, proizvođački naziv vakcine, proizvođač vakcine, serijski broj, te pečat i potpis liječnika koji je indicirao aplikaciju,“ priča Brkić-Džambić za Radio Slobodna Evropa.

Do sada je u Republiku Srpsku isporučeno oko 943.000 doza cjepiva pet vrsta proizvođača, od čega je dvije trećine nabavljeno sredstvima ovog entiteta, kazali su iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike.

Institut zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, dо 26. srpnja 2021. gоdinе, ispоručiо је zdrаvstvеnim ustаnоvаmа u ovom bosanskohercegovačkom entitetu 220.520 doza prvе i 112.410 doza drugе cjepiva prоtiv COVID-19.

Do 25. srpnja u Federaciji BiH su cijepljena 326.233 građanina, od čega je prvom dozom cijepljeno 203.547, a obje doze je primilo 122.688 građana, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH 27. srpnja.

Cjepiva su u većem obimu u BiH počele pristizati tek početkom lipnja.

Cijepljenje kod susjeda

U međuvremenu se veliki broj Bosanaca i Hercegovaca cjepio u Srbiji, a odnedavno im je ova mogućnost dostupna i u Hrvatskoj.

Prilikom cijepljenja u Srbiji građanima BiH izdaje se zeleni digitalni certifikat, dok nakon cijepljenja u Hrvatskoj, ukoliko nemaju državljanstvo ove zemlje, dobiju karton sa podacima o apliciranom cjepivu.

Preciznih podataka o broju cijpljenih bh. građana van granica ove zemlje još uvijek nije dostupan.

Bosna i Hercegovina ima visoku stopu smrtnosti od posljedica korona virusa. U zemlji sa 3,5 milijuna stanovnika, od početka pandemije u ožujku 2020. godine, do danas zaraženo je više od 205.566 osoba, a od posljedica zaraze preminulo približno 9.686 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close