Vijeće sigurnosti

Republika Srpska obavijestila UN da SDA drži Tužiteljstvo

Vijesti / Flash | 29. 10. 2016. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stranka demokratske akcije vrši neprimjeren utjecaj na Tužiteljstvo BiH koje revnosno štiti moćne članove i saveznike ove stranke od procesuiranja i 'pikira' političke rivale SDA'', navodi se u 16. izvještaju Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN.

U izvještaju se podsjeća na zamjenika šefa američke misije Nicolasa Hilla koji je 2015. godine primijetio da se "generalno smatra da je glavni tužitelj pod velikim utjecajem bošnjačkih političkih snaga" i da postoje "pritužbe da tužiteljstvo ima previše tvrdokornih sljedbenika SDA".

"Pod utjecajem SDA, Tužiteljstvo BiH pokazalo je izraženu pristranost protiv srpskih žrtava ratnih zločina, naročito kada su počinitelji Bošnjaci. Situacija nije bolja usprkos višegodišnjim nastojanjima Republike Srpske da ukaže na ovaj ozbiljan problem. Ovo preduvjerenje sije razdor među narodima i podriva povjerenje Srba u institucije pravosuđa BiH", navodi se u izvještaju, prenosi Srna.

Republika Srpska traži suštinske reforme pravosuđa BiH putem strukturiranog dijaloga sa EU o pravosuđu, ali je, navodi se u izvještaju, SDA snažno blokirala svaki stvarni napredak na ovim reformama, uključujući reforme za koje je EU jasno rekla da su nužne za usklađivanje pravosuđa BiH s europskim standardima.

"Štoviše, SDA je blokirala reformu Ustavnog suda BiH, koja je nužna za ostvarivanje punog suvereniteta BiH i pristupanje EU", navodi se u ovom dokumentu.

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN ukazuje se na činjenicu da je pod pritiskom SDA, uključujući otvorenu prijetnju procesuiranjem od glavnog tužitelja BiH, direktor Agencije za statistiku BiH jednostrano donio odluku kojom je usvojio jedinstveni program obrade popisnih podataka, a čime je prekršio Zakon o popisu BiH.

Metodologija sadržana u programu je netačna i suprotna obvezama koje su izričito navedene u zakonu, a cilj ovako donesenog programa obrade podataka je - vještačko uvećanje broja Bošnjaka u stanovništvu BiH.

U izvještaju se podsjeća na nesmotrene igre članova SDA - federalnog premijera Fadila Novalića i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića - kada je riječ o uskraćivanju potpisa na pismo o namjerama prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a koje su narušile reputaciju BiH kao destinacije za investicije i u financijske poteškoće dovele entitete i građane koji se oslanjaju na njih.

U izvještaju se ocjenjuje da je prvobitno odbijanje stavljanja potpisa urađeno u opasnom pokušaju da prisile Vladu Republike Srpske da pristane na njihove zahtjeve u pogledu drugih, nevezanih pitanja. Prvo su lideri SDA odbili da potpišu pismo o namjerama MMF-u dok Republika Srpska ne prihvati predloženo prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP), a potom su, podsjeća se u izvještaju, iako je pitanje prilagođavanja SSP-a riješeno, ponovo odbili potpisivanje u novom pokušaju da Republiku Srpsku prisile da prihvati izmjene ranije dogovorenih odluka o mehanizmu koordinacije koji će se koristiti u procesu pristupanja EU.

"Jedan zapadni diplomat nazvao je odbijanje lidera SDA da potpišu pismo o namjerama prema MMF-u 'čisto političkom odlukom'. Glasnogovornik EU izjavio je Balkanskoj mreži istraživačkog novinarstva da 'sporazum o aranžmanu s MMF-om predstavlja ključni element Reformske agende za BiH, gdje bi svatko kašnjenje ugrozilo napredak u svim oblastima'", napominje se u izvještaju.

Ukazuje se i da su dužnosnici SDA, kako bi mogli nastaviti financirati potrošnju Federacije, a istovremeno drže sredstva MMF-a na ledu, pomogli da se kod lokalnih banaka u Federaciji izdejstvuju krediti po negativnoj kamatnoj stopi, čime su najveći teret nedoznačavanja sredstava MMF-a prebacili na Republiku Srpsku.

"Lideri SDA konačno su potpisali pismo o namjerama prema MMF-u 31. srpnja, nakon što su lideri entiteta i BiH postigli novi dogovor o mehanizmu koordinacije", navodi se u izvještaju.

U izvještaju se zaključuje da je pokušaj prisile od SDA donio rizik da će MMF tražiti novu rundu pregovora, što bi značilo odgađanje financiranja za nekoliko mjeseci i još veće financijske poteškoće za građane oba entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close