Incident

Rektorat najoštrije osudio tučnjavu profesora: Poduzete mjere prema odgovornima

Vijesti / Flash | 06. 03. 2017. u 17:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Rektorat Univerziteta u Tuzli najoštrije je osudio incident koji se dogodio na jučerašnjem sastanku u Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a koji je, kako su istakli, samo posljedica i kulminacija višemjesečnih pritisaka vladajućih struktura Tuzlanskog kantona na rektora Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Samira Nurića.

''Prema odgovornima za ovaj incident bit će preduzete mjere u skladu s aktima Univerziteta u Tuzli'', poručili su iz Rektorata ovog univerziteta.

Od drugih institucija, prije svih Ministarstva unutarnjih poslova i Tužiteljstva Tuzlanskog kantona, očekuju da će, u skladu sa svojim nadležnostima, provesti odgovarajuće radnje i poduzeti sve u cilju zakonskog sankcioniranja onih iz vladajućih stuktura koji su svojim djelovanjem doveli do ugrožavanja autonomije i ovakvih pojava na Univerzitetu u Tuzli.

''Učinit ćemo sve da se ovaj incident ne odrazi na redovne funkcije Univerziteta, a posebno je važna uloga organa Univerziteta u Tuzli s ciljem očuvanja sigurnosti studenata i zaposlenika te neometanog odvijanja znanstvenog-nastavnog procesa'', istaknuto je iz Rektorata univerziteta u Tuzli.

Također su poručili da, bez obzira na motive, kao i to od koga dolaze, svi pokušaji ugrožavanja nesmetanog funkcioniranja, a posebno autonomije Univerziteta, neće biti tolerirani.

''Očekujemo od svih organa Univerziteta i akademske zajednice u cjelini da stanu u obranu digniteta i akademskih principa i sloboda'', priopćeno je iz Rektorata Univerziteta u Tuzli.

Podsjećamo, na Rudarskom fakultetu u Tuzli u nedjelju popodne došlo je do fizičkog obračuna profesora sa Univerziteta u Tuzli, saznaje Žurnal.

U tučnjavi je lakše ozlijeđen dekan Mašinskog fakulteta Denijal Sprečić, a u tučnjavi je sudjelovao i profesor Bahrija Šarić. Kako saznaje Žurnal, do fizičkog obračuna je došlo zbog kadrovske politike, odnosno zbog glasovanja o članovima Senata Univerziteta u Tuzli.

Sastanku na kojem je došlo do fizičkog obračuna prisustvovali su rektor Univerziteta u Tuzli, te dekani skoro svih fakulteta. Policija je u ponedjeljak ujutro započela uviđaj na Rudarskom fakultetu.

Kopirati
Drag cursor here to close