Susjedski odnosi

Reiner: Hrvatskoj od ključnog interesa europski put BiH

Vijesti / Flash | 29. 03. 2016. u 13:34 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska i BiH su dvije susjedne, prijateljske zemlje, a otvorena pitanja mogu riješiti dobrom voljom, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner nakon sastanka s predsjedateljicom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto.

"Složili smo se da su BiH i Hrvatska dvije prijateljske, susjedne zemlje. Postoje i otvorena pitanja, ali se dobrom voljom ona uvijek mogu riješiti. Ja mislim da se mogu sagledati načini njihovog rješavanja već danas", rekao je Rainer u izjavi za medije nakon sastanka.

Krišto je istaknula da dvije zemlje "imaju puno više toga što ih veže nego problema" koji opterećuju odnose.

Rainer je ponovio da Hrvatska podupire i podupirat će europski put Bosne i Hercegovine.
"Republici Hrvatskoj je od ključnog interesa europski put Bosne i Hercegovine, stabilnost i funkcionalnost BiH i jednakopravnost sva tri njena konstitutivna naroda. Naravno, posebno nam je stalo do boljeg položaja hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna", istaknuo je.

Krišto je rekla kako će intenziviranje suradnje na razini parlamenta i hrvatska iskustva u pristupanju euroatlantskim integracijama sigurno pridonijeti bržem ispunjavanju obveza koje BiH ima u pogledu reformi u kontekstu pristupanja EU.

BiH je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače.

Reiner je ocijenio da je gospodarska suradnja između dviju zemalja vrlo važna, posebice u području infrastrukturnih projekata koji bi se mogli zajedničkim naporima realizirati na korist obiju zemalja, a možda i korištenjem sredstava Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close