U izvjesnoj mjeri

Reichel: BiH ima priliku za novi početak

Vijesti / Flash | 10. 12. 2014. u 09:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi već imamo novi saziv Predsjedništva BiH i naziru se konture kako bi mogla izgledati nova vlada. Nadam se da će proces konstituiranja ove vlade ići brzo i da će se ona temeljiti na širokoj bazi. Imam dojam i da postoji konstelacija snaga koja bi mogla odblokirati stvari i riješiti neke probleme koje je u prošlosti bilo nemoguće riješiti. Bitan je novi fokus na socioekonomske probleme. Vidjet ćemo koja će koalicija biti formirana. Ali, nije na nama da se bavimo formiranjem koalicija'', rekao je Ernst Reichel, specijalni njemački izaslanik za zapadni Balkan, Tursku i države Centralnoeuropske trgovinske zone, u posjeti je Bosni i Hercegovini.

U našu državu došao je da bi se sreo s ovdašnjim dužnosnicima, ali i nazočio sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC). Za razliku od njegovih ranijih posjeta, ova je posebna i zbog inicijative Berlina i Londona kojom se želi eliminirati višegodišnji zastoj BiH na europskom putu, piše Dnevni avaz.

''Europska unija je u procesu usvajanja novog pristupa prema BiH, kao i nove politike. Zanimalo me da vidim i osjetim kako bi ta nova politika mogla biti primljena u BiH i nailazi li ona na novu dinamiku kod ovdašnjih političara'', rekao je Reichel.

Istaknuo je da se osjeća izvjesna veća šansa u BiH.

''Nadam se da nećemo biti razočarani i da će naša nadanja biti ispunjena. Već sada imam osjećaj da bi se nekoliko sasvim konkretnih stvari moglo riješiti, koje do sada nisu riješene'', dodao je specijalni njemački izaslanik za zapadni Balkan, Tursku i države Centralnoevropske trgovinske zone.

''Pa, tu je mehanizam koordinacije. On bi mogao biti jedna stvari za koju očekujemo rješenje. Ipak, taj problem još nije riješen, ali imam osjećaj da će se to dogoditi'', rekao je Reichel.

Njegov dojam je da, u izvjesnoj mjeri, "BiH ima priliku za novi početak".

''I BiH i EU moraju uraditi sve što mogu da bi se ova potencijalno nova dinamika ojačala i maksimalno iskoristila'', rekao je, između ostalog, Reichel za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close