Reakcija iz Hrvatske

Rehabilitacija Mihailovića povratak u mračna vremena Republike Srbije

Vijesti / Flash | 14. 05. 2015. u 13:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Draže Mihailovića za Josipa Salapića (HDSSB) je skandalozna, za Igor Kolmana (HNS) nedopustiva, dok Dragica Zgrebec (SDP) poručuje da to znači "povratak u mračna vremena Republike Srbije".

"Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti", izjavio je u četvrtak saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Vojislava Šešelja, koji je otvoreno prijetio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

"Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savjetima pomagati susjedima, no ovo što oni rade - od Šešelja do ovakve odluke, mislim da si ta zemlja utabava put u prošlost", kazao je Salapić.

Mišljenja je i kako bi hrvatska diplomacija trebala reagirati. "Ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni za tisuće i tisuće ubijenih na ovakav način budu rehabilitirani. Očekujem da se oglasi vlada, premijer i ministrica vanjskih poslova te predsjednica RH jer takve poteze susjeda ne smijemo prešutiti i zabijati glavu u pijesak. Ako se ovo danas prešuti, onda je vlada zrela za odlazak", zaključio je
Salapić.

Za Igora Kolmana (HNS) takva je odluka nedopustiva, a rehabilitacija zločina i zločinaca iz Drugog svjetskog rata je apsolutno nedopsutiva.

"To sigurno nije dobra poruka i vidjet ćemo kako će se dalje stvari razvijati", poručio je.

Za Dragicu Zgrebec (SDP) ova je odluka povratak u mračna vremena Republike Srbije. "Imat će značajan odjek na njeno približavanje EU, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, jednu nelagodu", kazala je Zgrebec.

Grabar Kitarović: Osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je u četvrtak kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

"Iznimno sam neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao Predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma", navela je predsjednica u priopćenju.

Presuda beogradskog suda, istaknula je, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. "Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku", poručila je Grabar Kitarović.

"Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima", zaključila je u priopćenju.

Miljenić: Rehabilitacija Mihailovića je velika pogreška

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić u četvrtak je izjavio da je "apsolutno zgrožen" odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića, dodajući da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića".

Upitan kako će ta odluka beogradskog suda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti.

"Te stvari u svijetu su već davno riješene i zna se tko je bio na strani dobra, a tko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je silno velika pogreška jer je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske", naglasio je Miljenić dodajući i da svaka zemlja sama sebi određuje puteve, budućnost, ciljeve i određuje na čemu se temelji.

"Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka", rekao je Miljenić dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cijela Europa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je rehabilitirao četničkog vođu u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca, na zahtjev njegova unuka Vojislava Mihailovića, profesora s beogradskog pravnog fakulteta Smilje Avramov i Koste Čavoškog te nekoliko udruga. Oni su tražili poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010. od kada su saslušani deseci svjedoka, povjesničara, preslušani audio snimci sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Beogradski sud utvrdio je da je presuda Mihailoviću donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

MVEP: Hrvatska Dražu Mihailovića i dalje smatra ratnim zločincem

Neovisno o odluci beogradskog suda Hrvatska i dalje drži da je četnički vođa Draža Mihailović bio ratni zločinac, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova. RH.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ta odluka "ne mijenja hrvatski stav da je on ratni zločinac i zapovjednik kolaboracionističke vojske poražene u Drugome svjetskom ratu", priopćeno je iz MVEP-a.

Zahtjev za rehabilitacijom podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori s beogradskog pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški i nekoliko udruga.

Tražili su poništenje presude jugoslavenskog suda od 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt i strijeljan zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Pupovac: Nemam razumjevanja za rehabilitaciju

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u četvrtak je izjavio kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda, koji je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

" Kao zagovornik i sljedbenik antifašističkih vrijednosti i partizanskog pokreta sasvim sigurno nemam razumijevanja za tu odluku", kratko je Pupovac rekao novinarima u Puli, gdje je s ostalim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.

Zahtjev za rehabilitacijom Mihailovića podnijeli su njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori s beogradskog pravnog fakulteta Smilja Avramov i Kosta Čavoški te nekoliko srbijanskih udruga.

Tražili su poništenje presude jugoslavenskog suda 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava. Beogradski sud utvrdio je da je ta presuda donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.

Savez antifašističkih boraca Hrvatske zgrožen rehabilitacijom

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u četvrtak su izrazili najenergičniji prosvjed i zgražanje prema odluci Višeg suda u Beogradu, koji je rehabilitirao vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića i poništio presudu od 17. srpnja 1946. kad je osuđen na smrt strijeljanjem.

"Odluka Višeg suda u Beogradu ulazi u red sramnih poteza i pokušaja revizije povjesti, koji ponovo vrijeđaju žrtve pobijene i uništene od strane četničkog pokreta. Ona također blati borbu svih jugoslavenskih naroda protiv fašizma i nacizma, kao i njhov ukupni doprinos pobjedi koju su ostvarile snage demokracije nad snagama mraka", navodi iz SABA RH u priopćenju.

Ističu da svoj prosvjed temelje na povijesnim činjenicama s kraja 1941. kad su se četničke jedinice Draže Mihailovića, pri njemačkoj opsadi Užičke republike, borile na njemačkoj strani i zarobile 250 partizana te ih predale njemačkom okupatoru.
Osim toga, njegove četničke jedinice napravile su pokolj muslimana u Foči, a s njemačkim i talijanskim okupatorima na Neretvi i Sutjesci sudjelovale u poduhvatu kojim su željeli definitivno uništiti Narodno oslobodilačku borbu i partizanski pokret.

Četnici su, dodaju, organizirali i izvršili velika zlodjela i pokolje diljem Bosne i Hercegovine, kao i diljem Hrvatske. I konačno, četnici i četnički konfidenti učinili su i strašne pokolje diljem Srbije i u Beogradu, navodi SABA RH, te napominje da su sve te činjenice utvrđene na suđenju 1946. godine.

"Ti dokazi su bili temelj na kojem je Vojni sud 1946. zasnivao osudu četničkog vođe u Beogradu", poručuju iz SABA RH, te podsjećaju da je na konferenciji 'velike trojke' u Teheranu donesena odluka o prihvaćanju partizanske vojske i njenog komandanta Josipa Broza Tita kao člana antifašističke koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close