Sloboda kretanja

Sloboda kretanja, 'pomoć' turizmu - Hoće li BiH opet zakasniti?

BiH spora na putu do slobode kretanja
Vijesti / Flash | 19. 07. 2021. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalni sporazum o slobodi kretanja i boravka građana, koji omogućava prelazak granice s osobnom iskaznicom, lideri BiH, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova trebali bi potpisati 6. listopada u Sloveniji, međutim pitanje je hoće li BiH uspjeti završiti neophodne procedure i stvoriti mogućnost za potpis tog sporazuma koji bi od 1. siječnja naredne godine trebao stupiti na snagu.

Prema neslužbenim informacijama, BiH još nije službeno pokrenula proceduru usvajanja tog sporazuma koji će građanima šest zemalja zapadnog Balkana omogućiti putovanje s osobnom iskaznicom i boravak do tri mjeseca, a ako uzmemo u obzir složene procedure pitanje je hoće li taj posao biti završen do listopada i narednog sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana.

Ima li dovoljno vremena?

"Poslije usvajanja koje podrazumijeva odluke Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i parlamenta BiH, ako se to stigne i potpiše, ide procedura ratifikacije koja nije ništa jednostavnija i pitanje je ima li dovoljno vremena. Pored toga, pitanje Kosova je otvoreno jer ga BiH nije priznala, a sve to dodatno komplicira stvari", ispričali su izvori "Nezavisnih novina" koji su upućeni u pregovore u vezi sa sporazumom o slobodi kretanja.

Inače, 11. lipnja ove godine iza zatvorenih vrata održan je sastanak radne grupe sastavljene od predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana, koji je trebalo da dogovore detalje u vezi sa sporazumom, a osim najave nije bilo nikakvih informacija da li je taj sastanak uspješno okončan ili su ostala otvorena određena pitanja.

"Nezavisne novine" odgovore nisu uspjele dobiti ni u Ministarstvu vanjskih poslova BiH s obzirom na to da je baš njih Vijeće ministara BiH 16. lipnja zadužio da pokrenu proceduru za pribavljanje suglasnosti Predsjedništva BiH za potpisivanje ovog sporazuma. Ovaj sporazum trebap je biti potpisan tijekom samita u Berlinu koji se održao 5. srpnja, međutim do tog datuma nisu bili stvoreni uvjeti i na kraju se od toga odustalo.

Priča se, ali ne radi

"Taj sporazum najviše će se odraziti na turizam. BiH ga treba potpisati jer će umnogome olakšati prelazak granica za sve državljane zemalja zapadnog Balkana. To ide dosta sporo, isto kao i dogovori o zajedničkom i jedinstvenom tržištu, ali se pomjera. O tome uglavnom pričaju političari, a na terenu se nešto radi, ali usporeno", rekao je za "Nezavisne novine" Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o samom regionalnom sporazumu o slobodi kretanja i boravka građana, on je u nacrtu dogovoren na samitu u okviru Berlinskog procesa, koji se održao u Sofiji 10. studenog 2020. godine. U njemu se, između ostalog, navodi da će strane (BiH, Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, prelazak i kratak boravak građana navedenih strana s osobnom iskaznicom i to na period do 90 dana.

"Prilikom ulaska i prelaska preko teritorije jedne od strana vršit će se obavezno elektronsko očitavanje vrijedećeg biometrijskog osobnog dokumenta, kao i evidentiranje podataka o objavljenoj graničnoj kontroli za sve građane drugih strana", navodi se u ovom nacrtu sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close