plan Vijeća Europe

Reforma pravosuđa i borba protiv kriminala izazovi koji stoje pred BiH

Vijesti / Flash | 21. 05. 2015. u 13:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reforma bh. pravosuđa, borba protiv korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminala te cyber kriminala izazovi su koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom u naredne dvije godine. Ti prioriteti sadržani su u Akcijskom planu Vijeća Europe za BiH za razdoblje od 2015. do 2017. godine koji su danas medijima prezentirali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora ministara Vijeća Europe Igor Crnadak te generalni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

Ovaj plan Vijeća Europe predstavlja strateški i sektorski programski instrument za inkluzivan i koherentan pristup suradnji Vijeća Europe i BiH koji ima za cilj pružanje podrške BiH u smislu ispunjavanja preostalih postprijemnih zakonskih i konkretnih obaveza kao države članice Vijeća Europe. Također, cilj je i usklađivanje zakona, institucija i prakse BiH s europskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokracije.

Plan je prilika za BiH da definira aktivnosti, precizira financijski okvir i imenuje nositelja pojedinih aktivnosti da bi BiH ispunila obaveze koje su pred njom kao članicom Vijeća Europe te generalnog usuglašavanja bh. zakonodavstva s europskim standardima. Crnadak je pojasnio da će prioriteti rada institucija u BiH biti i rad na osiguravanju slobode medije, uspostavljanju informatičkog društva, prevazilaženje podjela unutar BiH te generalna uključenost u demokratske procese svih članova društva.

''Fokus će biti i na promociji jednakih mogućnosti za žene, promocija mladih i politika za poboljšanje njihovog položaja, zatim pitanje Roma i drugih ugroženih grupa radi društvene kohezije'', pojasnio je ministar. Crnadak je naglasio da ovaj akcijski plan nema veze sa šestomjesečnim predsjedavanjem BiH Odborom ministara Vijeća Europe koje je BiH preuzela 19. svibnja 2015. godine od Kraljevine Belgije, nego se radi o koincidenciji koja samo daje "vjetar u leđa" da se snažnije krene u implementaciju ciljeva iz Akcijskog plana.

Iznio je podatak da će za implementaciju ovog plana biti osigurano 20 milijuna eura, a novac će osigurati Vijeće Europe u suradnji s Europskom unijom te zemljama donatorima.Govoreći o slobodi medija, naglasio je da taj segment u BiH nije dobar te je najavio i da BiH očekuje prvu posjetu Dunje Mijatović, predstavnice OSCE-a za slobodu medija. Jagland je ocijenio da BiH treba nova nada i nova energija koju je moguće ostvariti jedino ukoliko se osigura ekonomski napredak uz otvaranje novih radnih mjesta zbog čega je važno biti opredijeljen za borbu protiv korupcije i pranja novca jer bez toga je nemoguće privući investitore te otvoriti nova radna mjesta.

''Bez nezavisnog i djelotvornog pravosuđa, slobode medija te kreativnog građanskog društva nije moguće boriti se protiv korupcije domaćeg i međunarodnog kriminala'', stav je Jaglanda. Izrazio je zadovoljstvo što su novoformirane vlasti izrazile odlučnost za suočavanje s ovim izazovima, a Vijeće Europe nastavit će pružati podršku BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close