bošnjački intelektualci

Referendumom pitati građane jesu li za predaju Sutorine Crnoj Gori

Vijesti / Flash | 08. 12. 2015. u 16:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građane Bosne i Hercegovine treba na referendumu pitati jesu li za poklanjanje dijela bosanskohercegovačkog teritorija, Sutorine, Crnoj Gori ili ne.

To su na današnjoj izvanrednoj pres-konferenciji izjavili član Foruma bošnjačkih intelektualaca i profesor na Fakultetu političkih nauka Suad Kurtćehajić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić, kao i Josip Šimić, student katoličke teologije, te potpredsjednik Foruma Jusuf Pušina.

Izdaja usred mira

Naglasili su da u četvrtak zasjeda Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i da je u najavljenom dnevnom redu među posljednjim predloženim točkama - davanje suglasnosti za ratifikaciju ugovora o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Ako suglasnost da Dom naroda kao što je nedavno učinio Zastupnički dom, sramno po mišljenju ovih intelektualaca, sudbina Sutorine, kao dijela bh. teritorije već stotinama godina, bit će zapečaćena dobrovoljnim prepuštanjem drugoj državi.

To bi po mišljenju ovih govornika, značilo sramnu izdaju usred mira, i to od onih kojima su građani BiH poklonili mandate na izborima, a otvorilo bi Pandorinu kutiju i u vezi s drugim pitanjima granice BiH s Crnom Gorom, Srbijom pa i Hrvatskom.

''Želim da ostane zapisano da smo mi digli svoj glas protiv ustupanja, ma što bilo sa Sutorinom, a još imam nadu da će progovoriti savjest u Domu naroda. Ako savjest zataji, činite izdaju i ostat ćete upamćeni kao izdajnici svog naroda, svoje zemlje i svojih potomaka. Izbor je vaš'', riječi su Mustafe Cerića upućene članovima Doma naroda.

Po riječima Suada Kurtćehajića, nitko nije ovlašten da ustupa državni teritorij Bosne i Hercegovine drugoj državi jer se po internacionalnom pravu, radi o temeljnom pravu suvereniteta koje pripada svim bh. građanima.

Pomoć neprijatelju

''Izdaja, to znači - pripadati neprijatelju; pokloniti - to može samo onaj tko je vlasnik a Sutorina je građana i naroda Bosne i Hercegovine'', izjavio je Jusuf Pušina na ovoj pres-konferenciji apelirajući da se bh. javnost opredijeli za referendum jer 'predaja teritorije je referendumsko pitanje'. On je siguran, rekao je, da bi ogroman postotal građana bio protiv ustupanja dijela vlastite države drugoj.

Ono što su bh. vlasti dosad učinile u vezi s odlukom o ratifikaciji ugovora o granici između BiH i Crne Gore je veleizdaja, smatra Josip Šimić, jedan od govornika na pres-konferenciji.

Predaja Sutorine ide na ruku velikosrpskim ciljevima, onima što se zalažu za cijepanje Bosne i Hercegovine, a to su, po Šimićevim riječima, ciljevi i Milorada Dodika i Dragana Čovića.

''Ali me čudi što u ovoj situaciji radi Bakir Izetbegović?'', ističe Šimić i zaključuje da Izetbegovićev otac, da je živ, ne bi postupao indiferentno u sličnom problemu.

Kopirati
Drag cursor here to close