Podignute optužnice

Referendum u Srpskoj: Obustavljena istraga protiv velikih

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 13:45 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnice protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa provođenjem referenduma o Danu Republike Srpske.

Optuženi se terete da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj, stoji u priopćeno je u Tužiteljstvu BiH.

Kako se navodi, oni su odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

''Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji Republike Srpske i proveden 25. rujna 2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH'', stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH, kojeg prenosi BIRN.

U istom predmetu, kako je priopćeno, donesene su i naredbe o obustavi istrage.

''Naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarović, Željke Cvijanović i Milorada Dodika za koje ne postoji dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu'', stoji u priopćenju.

Također, kako navode iz Državnog tužiteljstva, donesena je naredba o obustavi istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojkovića i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao izaslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imaju imunitet od kaznenog gonjenja.

Podsjetimo, predmet "Referendum" formiran je u rujnu prošle godine, nakon što su vlasti RS odlučile da održe referendum o Danu RS, a nakon što je Ustavni sud osporio 9. siječanj.

Kopirati
Drag cursor here to close