Čubrilović

Referendum u RS-u ne krši Dayton i neće ugroziti integritet BiH

Vijesti / Flash | 07. 07. 2015. u 10:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović tvrdi da održavanje referenduma u RS-u o Sudu i Tužiteljstva BiH "ni u kojem obliku ne krši Daytonski mirovni sporazum, već, naprotiv, predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana, a u skladu s međunarodnim pravom“.

''Referendum i njegova odluka, kakva god da bude, neće ugroziti integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, budući da je riječ o složenoj državnoj zajednici, sastavljenoj od dva entiteta u čijoj nadležnosti je i pravosudni sustav. Bez obzira na ishod referenduma, neophodno je zahtijevati da se reforma pravosudnog sustava u BiH vrati u okvire ustavnog uređenja BiH sa jasno određenim nadležnostima u oblasti pravosuđa'', rekao je Čubrilović.

On je istaknuo da se odluka građana na referendumu mora poštovati i da se na osnovu toga trebaju donijeti odgovarajući pravni akti, nezavisno od rezultata izjašnjavanja građana.

''Neustavni su svi organi i institucije koje su na bilo koji način prenesene s razine entiteta na BiH, a bez sporazuma strana - potpisnica, odnosno RS i FBiH, kao što je to propisano Daytonskim sporazumom'', ustvrdio je.

Istaknuo je da je referendum legitimno i legalno pravo Republike Srpske i da građani imaju pravo da izraze mišljenje o svakom pitanju koje je u njihovom interesu. Kako je kazao, "postoji ustavna i zakonska osnova za raspisivanje referenduma, kao i politička opravdanost takvog poteza, u smislu demokratskog izjašnjavanja građana o reformi pravosudnog sustava BiH i RS“.

Deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će naći prijedlog predsjednika Milorada Dodika o raspisivanju republičkog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, bit će održana 14. ili 15. srpnja, u zavisnosti od trajanja devete posebne sjednice, odlučeno je na današnjoj sjednici Kolegija NS RS.

Čubrilović je nakon današnje sjednice Kolegija entitetskog parlamenta precizirao da predloženo referendumsko pitanje glasi: "Podržavate li neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužiteljstvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Naglasio da je u pitanju samo prijedlog i da ne treba isključiti mogućnost da na predstojećoj sjednici pitanje bude i drugačije formulirano.

Kopirati
Drag cursor here to close