Ivanić i Dodik

Referendum u RS: Prije ili poslije?

Vijesti / Flash | 17. 04. 2016. u 09:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas u Banja Luci da se RS-u ne može osporiti pravo na referendum o Danu RS-a, ali naglašava da bi bilo dobro da se referendum održi nakon lokalnih izbora, kako bi se isključila bilo kakva manipulacija.

''Suglasan sam da narod u RS-u treba odgovoriti na pitanje – je li za to da 9. siječanj bude Dan RS-a i mislim da se referendum te vrste ne može osporiti, ali bi bilo dobro da se održi nakon izbora'', precizirao je Ivanić.

''Ostaje da se vidi kakav će stav imati predstavnici drugih političkih stranaka, jer sam na ovom sastanku bio kao član Predsjedništva BiH'', rekao je Ivanić na press-konferenciji nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji zagovara da se referendum o Danu RS-a, 9. siječnja koji je osporio Ustavni sud BiH, održi što prije.

Predsjednik RS Milorad Dodik je kazao da nisu uspjeli u zadanom roku osigurati da prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su predložili srpski predstavnici, bude usvojen na razini BiH i referendum kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH je, kaže, potreban.

Dodik je ustvrdio i da nikada nije rekao za Ivanića da je izdajnik RS-a, ali jeste za neke druge u Savezu za promjene. Najavio je nastavak razgovora s političkim predstavnicima RS-a o odluci Ustavnog suda BiH o Danu RS-a, 9. siječnju.

I Dodik i Ivanić smatraju da mora postojati komunikacija između predstavnika vlasti RS-a i njezinih predstavnika na razini BiH, kao i da predstavnici Vlade RS i Vijeća ministara BiH trebaju razgovarati u korist građana.

Europske integracije i ono što je urađeno na aplikaciji za status bh. u EU ima podršku RS-a, ali je, kazao je Dodik, neophodno da se postigne puna suglasnost o mehanizmu koordinacije.

Kopirati
Drag cursor here to close