Dragan Čavić

Referendum protiv istrage o Bobar banci

Vijesti / Flash | 20. 07. 2015. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako ukinemo Tužiteljstvo BiH, ukinut ćemo istragu o “Bobar banci”, ali i o mnogim drugim aferama'', rekao je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić u intervjuu za Dnevni avaz dodavši kako je referendum ''gotovo nemoguće provesti u stvarnosti''.

Istaknuo je kako će se vlast u RS, ukoliko realizira referendum, suočiti s istom onom dilemom u razgovorima s EU koju danas ima grčki premijer Cipras.

''Referendumsko pitanje ima zapravo tri pitanja. Jedno je o spornosti zakona nametnutih od OHR-a. Drugo je o posebnosti odluka koje su potpisali Sud i Tužiteljstvo BiH. I konačno, treće pitanje odnosi se na primjenu tih odluka na području RS'', kaže Čavić navodeći kako svako od ovih pitanja nosi specifičnu težinu.

''Ako su sve odluke visokog predstavnika neustavne i nelegitimne, zašto se u referendumskom pitanju apostrofiraju samo Sud i Tužiteljstvo? I kako je moguće da manjina neustavnih ustanova bude nelegitimno, a sve ostalo legitimno? Nedopustivo je da parlament RS radi na osnovu ovakve selektivnosti. Sud i Tužiteljstvo BiH iza sebe imaju čitav niz odluka i presuda. Osporiti legitimitet ovih ustanova na području RS znači osporiti i legitimitet tih odluka i presuda. Šta onda s onima koji su osuđeni? Što ćemo s postupcima u kojima je Tužiteljstvo BiH otvorilo istrage? Što ćemo sa sudskim postupcima koji su otvoreni? Što ćemo ako SIPA nastavi djelovati u skladu sa zakonom koji postoji na razini BiH i ako po nalogu Tužiteljstva BiH nastavi djelovati na teritoriji RS? Hoće li policija RS spriječiti takvo djelovanje?'', pita Čavić.

Naveo je kako je ova odluka o referendumu ista kao i ona prošla iz 2011. godine, s istom namjerom i istim ciljem - da se poboljša pregovaračka pozicija u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa.

''U zajedničkoj izjavi Caterine Ashton i Milorada Dodika uopće nije postavljeno pitanje ustavnosti i legitimnosti postojanja Suda i Tužiteljstva BiH. Vlast je tada odustala od teze da su ove ustanove neustavne i u sporazumu s Ashton formulirali su četiri grupe pitanja koja će se rješavati u postupku strukturalnog dijaloga kako bi se unaprijedio pravosudni sustav u RS'', naveo je Čavić.

Kada je, navodi Čavić, na površinu izbila afera o “Bobar banci” i kada je stečajni upravnik Savo Ševaljević utvrdio brojne kriminalne radnje, slučaj je preuzelo Okružno tužiteljstvo u Bijeljini.

''Naprosto je bilo prinuđeno da to radi, jer je, između ostalog, nestalo deset milijuna maraka koje su postojale u papirima, ali ne i u trezoru banke. Fizički nije postojalo. Više od 300 radnika je bilo pod mobingom, digli su fiktivne kredite, stavili hipoteku na svoju imovinu, a nisu vidjeli ni pfening od svojih kredita. Okružno tužiteljstvo je taj predmet proslijedilo Specijalnom tužiteljstvu RS, a ono je odbilo da ga preuzme. Onda je Okružno tužiteljstvo taj predmet uputilo Tužiteljstvu BiH. Nakon toga imamo inicijativu da se Tužiteljstvo BiH ukine. Šta ja treba da zaključim iz toga? Specijalno Tužiteljstvo RS nije željelo vrući krompir u svojoj ruci'', kaže za Avaz Čavić.

Kopirati
Drag cursor here to close