Ustavna definicija

Referendum o braku počeo u Aucklandu

Vijesti / Flash | 30. 11. 2013. u 23:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasačko mjesto u Aucklandu na Novom Zelandu prvo je na kojem birači mogu glasovati na državnom referendumu o ustavnoj definiciji braka - zbog vremenske razlike biralište u Aucklandu otvoreno je večeras u 19 sati po hrvatskom vremenu, navode u Državnom izbornom povjerenstvu.

U 21 sat po hrvatskom vremenu otvaraju se glasačka mjesta u Australiji, konkretno u Canberri, Sydneyu i Melbournu, u 23 sata u Perthu te u Japanu, a u 24 sata u Kini i Maleziji.

U inozemstvu, u 51 državi za državni referendum bit će otvoreno 80 glasačkih mjesta.

Tri su mogućnosti da birači ostvare svoje biračko pravo u inozemstvu na državnom referndumu: aktivna registracija za one bez prebivališta u Hrvatskoj, prethodna registracija birača s prebivalištem u Hrvatskoj te iznimno potvrda za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Za glasovanje na državnom referendumu aktivno se registriralo oko 6700 birača, prethodno registriranih je nešto manje od 7500, prenosi Hina.

Na nedjeljnom referendumu, u Hrvatskoj i inozemstvu, pravo odlučivanja o referendumskom pitanju ima oko 3,8 milijuna birača.

Glasačka mjesta u Hrvatskoj, njih 6635, otvaraju se u 7 sati, a glasovanje traje do 19 sati.

Državni referendum o ustavnoj definiciji braka treći je od stjecanja hrvatske samostalnosti, a prvi koji je raspisan na inicijativu građana.

Birači na referendumu odgovaraju na upit jesu li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Kopirati
Drag cursor here to close