Zakon

Reakcije: Prebivalište je državna nadležnost

Vijesti / Flash | 21. 04. 2014. u 11:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području RS-a naišla je na brojne osude.

Tako je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž rekao da je prebivalište pitanje državnog zakona i državna nadležnost što je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jasno i naglasio.

Močvara i slobodan pad

Zato bi, kaže Raguž, trebalo učiniti sve da se kroz redovnu proceduru popravi ono što je trebalo popraviti, a ne ratovati oko zakona nego jednostavno uvažiti stajalište određenih asocijacija i udruženja, jer svako parcijalno rješenje o tim važnim pitanjima komplicira daljnji politički život u BiH.

''Trebamo poštovati europske vrijednosti i iz ove močvare pokrenuti se i zaustaviti "slobodan pad" u kojem se ova zemlja nalazi. Negdje moramo podvući crtu i vidjeti šta nas može vezati kako bismo počeli raditi u korist građana u BiH'', kazao je Raguž te napomenuo da povratnici i svi građani u oba entiteta imaju pravo da dostojanstveno reguliraju svoje prebivalište i boravište, a država im je, bez diskriminacije uz puno poštovanje ljudskih prava, dužna osigurati da se ljudi ohrabre da to učine što je odgovornost političara i institucija.

Da je spomenuta odluka neprihvatljiva i antidaytonska smatra i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

''Bilo bi dobro da svi u ovoj državi počnu uvažavati činjenicu da postoji država BiH i da postoji supremacija državnih zakona nad entitetskim i drugim razinama'', rekao je Bećirović i dodao da entitet ne može rješavati državna pitanja.

Odluka plod kampanje

Uvjeren je da ova Odluka, osim predizborne kampanje, nemam nikakvu drugu funkciju.

''Postoje čvrsti razlozi zašto bi visoki predstavnik Valentin Inzko trebao reagirati, a što će on učinit, tek ćemo vidjeti'', naglasio je Bećirović.
Član Predsjedništva Bakir Izetbegović kaže pak kako je odluka Vlade Republike Srpske protuzakonita, antidaytonska i diskriminirajuća i mora biti zaustavljena.

Izetbegović očekuje da će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko aktivirati i početi reagiraati na ovakve stari, dodajući da je njegova pasivnost ohrabrila Vladu RS-a da donosi neustavne odluke.

Izetbegović je pozvao vlasti u RS-u da ne donose ovakve odluke, a povratnike da se drže zakona.

''Povratnicima savjetujem da pokažu samo ono što su po zakonu dužni, a to je osobna iskaznica'', naglasio je Izetbegović.

I predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je kako je odluka narušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavne nadležnosti.

Nebitno što piše

''Zakon o prebivalištu je isključivo u državnoj nadležnosti i potpuno je nebitno što piše u tom zakonu, jer RS nije nadležan za to. Prema toj istoj logici, ne bi bilo ustavno ni da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakone o osnovnom i srednjem obrazovanju, zanemarujući županije i entitete'', naveo je Lagumdžija.

Naglasio je da ova Odluka nema nikakvo pravno dejstvo dodajući da će viski predstavnik u BiH Valentin Inzko prepoznati o čemu se radi.

''Ulazimo u atmosferu u kojoj će praktično biti dozvoljeno sve, što znači "bacanje pod noge Daytonski mirovni sporazum", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir kazao je da su odluke, kakva je Odluka Vlade RS-a o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području Srpske, ali ne samo ona, usmjerene na ograničavanje sloboda i prava ljudi.

''Prije svega usmjerene su na sprječavanje ili zaustavljanju povratka, a na taj način možemo reći da su one kontinuitet politike etničkog čišćenja područja u Bosni i Hercegovini. To je loša poruka ljudima koji bi se trebali vratili, to je loša poruka i ljudskim pravima te Bosni i Hercegovini'', rekao je Budimir.

Podsjećamo, Vlada RS-a je prošlog tjedna donijela Odluku o vršenju provjere točnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na području RS-a.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović kazala je kako je odlukom propisano da je osoba koja prijavljuje prebivalište dužna dostaviti jedan od četiri dokaza navedenih u odluci, koji su, tvrdi, u skladu s europskim standardima, i koji su navedeni i u tekstu predloženog zakona o prebivalištu. Odluka ima privremeni karakter, dok se ne donese zakon koji će regulirati tu oblast.

Kopirati
Drag cursor here to close