komentari na izlaganje

Reakcije na izbor Denisa Zvizdića: BiH bi se konačno mogla pomjeriti s mrtve točke

Vijesti / Flash | 11. 02. 2015. u 16:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drago mi je što je u svom izlaganju novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrekao da Vijeće ministara BiH neće preuzimati niti se miješati u nadležnosti koje ne pripadaju BiH po Ustavu BiH, kazala je novinarima zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Zvizdić je ovom rečenicom, mišljenja je Pandurević, relaksirao odnose i atmosferu, navodeći da je njegovo izlaganje bilo veoma ambiciozno.

''Ukoliko bude imao i toliko energije da nastavi i ako bude imao dobar i kvalitetan ured i ministre u sastavu Vijeća ministara BiH da bi se konačno u ovoj zemlji stvari mogle pomjeriti s mrtve točke, rekla je Pandurević. Zvizdić je u izlaganju, između ostalog, naveo potrebu formiranja novih institucija, ministarstava u BiH, što je Pandurević kaže shvatila u smislu da će doći i do gašenja nekih institucija.

Zvizdić je u stominutnom izlaganju iznio prioritet svog djelovanja koje se tiču euroatlantskih integracija, borbe protiv korupcije te ekonomskog razvoja zemlje.

Zvizdićevo izlaganje dobro

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Nikola Lovrinović ocijenio je da je izlaganje Denisa Zvizdića, čije je imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH danas potvrdio ovaj dom, dobar.

Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) izložio je svoj program djelovanja u narednom mandatnom razdoblju, a podršku njegovom programu dalo je 28 zastupnika. Lovrinović je naglasio da je Zvizdić u obraćanju vodio računa o trenutnoj političkoj situaciji u BiH te mogućnostima i kompetencijama Vijeća ministara.

Istaknuo je da će takav program biti dobra polazna osnova da se dalje razgovara i radi na implementaciji ciljeva te smatra da parlamentarna većina treba učiniti sve da pomogne u provođenju Zvizdićevog plana.

''Za početak imamo solidan dokument i vjerujem da je to dobra osnova za kretanje ka naprijed'', stava je Lovrinović. Odgovarajući na pitanje je li program provodiv, Lovrinović je kazao da će to ovisiti o mnogo čimbenika, ali je u ime HDZ-a BiH kazao da će ova stranka učiniti sve da to podrži jer mnogo stvari iz ekspozea dio je HDZ-ovog izbornog programa.

Nepravedno zaobiđen NATO put BiH

Izlaganje novoimenovanog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića je sveobuhvatno, ne samo dužinom već i sadržajem. Međutim, vrlo je teško očekivati uz najbolju volju Zvizdića da će mnogi dijelovi izlaganja biti ispunjeni - rekao je novinarima zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Kaže da bi SDPBiH kao opozicijska stranka voljela da Zvizdićevo izlaganje bude 100 posto ispunjeno, navodeći da se odmah u startu vidi da Zvizdić najavljuje formiranje novih institucija, te smatra da će biti zanimljivo vidjeti kako će njegovi partneri iz Republike Srpske na to reagirati.

''Također dio koji govori o NATO putu BiH je nepravedno zaobiđen, odnosno tek usput spomenut, a mi u SDP-u smatramo da je to zaista prioritet za BiH, ne samo zato što je to jedan od dva vanjskopolitička prioriteta nego i zato što je to i ekonomsko pitanje, jer branimo tezu da će se ulaskom u NATO povećati broj investicija u BiH'', istaknuo je Magazinović.

Za imenovanje Zvizdića glasalo je 28 zastupnika, protiv je bilo pet, dok su dva bila suzdržana. Protiv imenovanja glasala su četiri zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Saša Magazinović iz Socijaldemokratske stranke (SDP) BiH, dok su suzdržani bili Mirsad Mešić i Denis Bećirović iz SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close