nastavljaju se aktivnosti

Reakcije lidera nakon 'svesrpskog' sastanka: Ne damo Dan RS-a!

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 15:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u tom entitetu postoji jedinstvo u namjeri da se obrani Dan RS, te poručio da se u tom pogledu nastavljaju aktivnosti.

Nakon sastanka s državnim vrhom Srbije zahvalio predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću na tome "što su predstavnici Srba iz BiH bili u prilici upoznati se sa stavovima državnog rukovodstva Srbije".

Obranit će dan RS-a

"Stav Republike Srbije je da se neće miješati, ni podržavati, ali ni osporavati odluku koju donosimo u RS, a da je na nama da ocijenimo sve opasnosti i sve probleme koje eventualne odluke koje donosimo u RS mogu izazvati", poručio je Dodik, javio je Tanjug.

Vlast RS odgovorna je za sve odluke koje se donose u Srpskoj, ponovio je Dodik, dodajući da RS smatra da je sve što čini u skladu sa zakonima, ali da isto tako smatra da postoji određena spekulacija u vezi s pravom i onim što je Dan RS.

"RS je jedinstvena u namjeri da se obrani Dan RS i u tom pogledu nastavit će dalje aktivnosti", zaključio je Dodik.

Za člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića 9. siječnja je bio i ostat će nacionalni praznik Republike Srpske, koji taj entitet sasvim sigurno i dalje želi obilježavati.

Politika kompromisa

"Nama je svima stalo da se vratimo politici kompromisa, ali, bogami, to ne mogu samo Srbi, već moraju to shvatiti i predstavnici posebno bošnjačkog naroda, koji treba prestati izazivati stvari do kojih je nama jako stalo i moraju shvatiti da je vrijeme osionosti prošlo, te da ono nikome ništa nije dobro donijelo", izjavio je Ivanić u Beogradu nakon sastanka predstavnika Srba iz BiH s državnim vrhom Srbije.

Ivanić je dodao kako sljedećih dana očekuje složenu situaciju u BiH, dodavši kako se nada da će razum prevladati, što bi rezultiralo time "da Sarajevo prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. siječnja", javio je Tanjug.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ponovila je da su odluku o referendumu donijela rukovodstva svih političkih stranaka u tom entitetu, te da je ona donesena u skupštini, uz izraženu svijest o važnosti održavanja referenduma, zbog čega, kako je navela, "nema nikakvih razloga za bilo kakvu galamu koja se podigla ovih dana oko toga u BiH".

Stvari podsjećaju na '91.

Lider SDS-a Mladen Bosić izrazio je zabrinutost zbog situacije ne samo u BiH, nego i u čitavoj regiji, poručivši da jedino može apelirati na sve sudionike političkog života da zaustave daljnje zaoštravanje koje bi, po njegovim riječima, moglo izmaknuti kontroli i vratiti nas 20 godina unazad.

Novinarima rekao i da ga trenutno mnoge stvari podsjećaju na 1991. godinu, a upitan vjeruje li u referendum rekao je da s obzirom da u Narodnoj skupštini RS-a nema inicijative za odustajanje, misli kako će referendum biti održan.

Podsjetimo, predsjednik Srbije i premijer Tomislav Nikolić Aleksandar Vučić nisu pružili podršku, ali ni na koji način nisu željeli da utječu na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja najavljenog referenduma o Danu Srpske, koji je najavljen za 25. rujan.

"Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regiji, uvijek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije", navodi se u zajedničkoj izjavi Nikolića i Vučića, koja je podijeljena novinarima ispred zgrade Predsjedništva, gdje je održan sastanak s liderima RS, javlja Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close