Nisu sudjelovale učenice

Mostar: Prometna škola reagirala na objave o tučnjavi

''U sukobu nisu sudjelovale učenice ni jedne ni druge škole, što su naše kolege iz Srednje mašinsko-saobraćajne škole već potvrdile i demantirale priopćenjem za javnost'', navode iz Srednje prometne škole.
Vijesti / Flash | 13. 02. 2018. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srednja prometa škola Mostar 

Iz Srednje prometne škole Mostar su reagirali na vijest o tučnjavi djevojaka u ulici Mile Budaka.

Reakciju škole prenosimo u cijelosti:

Više internetskih portala je 12. i 13. veljače 2018. godine prenijelo vijest o slučaju tučnjave u mostarskoj ulici Mile Budaka u kojoj su „navodno“ sudjelovale učenice srednje škole koja je smještena u ovoj ulici.

U tekstovima se navodi, opet „navodno“, kako je međusobni obračun bio popraćen gađanjem kamenjima i „predmetima koji su letjeli na sve strane“ uz prisutnost skupine učenika koji su sve pratili skandiranjem i poticanjem na nasilje.

U medijskim objavama, koje su već prešle sve regionalne i etičke granice, već se po tko zna koji put u negativnom kontekstu spominju učenici Srednje prometne škole i Srednje mašinsko-saobraćajne škole koji pohađaju nastavu u školi čija je zgrada na fotografiji objavljena uz tekstove. Pritom se i sami nazivi ovih škola nekom proizvoljnom novinarskom logikom i lingvističkim prekrajanjem pokušavaju prilagoditi čitateljstvu čime dodatno pridonose neprofesionalnu pristupu i informacijskoj konfuziji. Autori ovih članaka se pozivaju na neslužbene navode iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i svojih kolega koji su prvi požurili objaviti udarnu vijest, a da vjerojatno ne znaju ni gdje se nalazi ulica u kojoj se dogodio „navodni“ incident, a još manje tko je i na koji način u njemu sudjelovao.

Od svega navedenoga, točan je samo naziv ulice u kojoj se incident stvarno dogodio, slučajno u blizini školske zgrade, s kojom se ni na koji način ne može povezati. U sukobu nisu sudjelovale učenice ni jedne ni druge škole, što su naše kolege iz Srednje mašinsko-saobraćajne škole već potvrdile i demantirale priopćenjem za javnost. Ne ulazeći u identitet sudionica, prisutnih osoba i povoda nasilnoga sukoba, intervenciju i eventualno sankcioniranje prepuštamo zakonitim institucijama koje su u ovom slučaju mjerodavne.

Ovom prilikom u ime Vijeća roditelja, Vijeća učenika i Nastavničkoga vijeća Srednje prometne škole želimo svima koji ovakve članke objavljuju u medijskom prostoru posve dobronamjerno savjetovati da se prilikom pisanja drže objektivnih i provjerenih informacija, službenih izvješća i relevantnih svjedoka,poštujući pravila novinarske etike. Bilo bi mnogo korektnije i za našu javnost korisnije da se iz života i rada naših škola prenose informacije koje pridonose općem obrazovnom i kulturnom napretku, a kojih sigurno ne nedostaje.

Ovo priopćenje smatrajte službenim i definitivnim za daljnju medijsku raspravu, navodi se u reakciji Srednje prometne škole koju je potpisao ravnatelj Zoran Landeka.

Kopirati
Drag cursor here to close