Obdukcija

Razriješena Staljinova smrt

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sovjetski diktator Josif Visarionovič Staljin umro je od posljedica moždanog udara i nije ubijen ili umro od posljedica trovanja, stoji u izvještaju autopsije koji je bio dugo "bunkeriran", a sada je pušten u javnost.

Staljina, ipak, nije ubio Lavrentij Berija, okrutni šef nacionalne sigurnosti, niti je to učinio lider SFRJ Josip Broz Tito, kako su vjerovale neke Zapadne službe, piše Srna.

Naime, nakon što su pronašli Staljina kako leži u njegovoj dači, u diktatorovom uredu nađeno je i Titovo upozorenje Staljinu u kojem stoji da "prestane da mu šalje ubojice jer su petorica već otkrivena".

Tito je zaprijetio Staljinu da će i on poslati jednog u Moskvu da ga likvidira i da poslije "više neće imati razloga da šalje bilo koga".

Staljin je umro 1953. godine, ali je, usprkos Berijinim tvrdnjama da je baš on zaslužan za Staljinovu smrt i Titovim prijetnjama, obdukcijski nalaz raspršio sve teorije zavjere.

Sovjetski diktator je ima kroničnu hipertoniju, arteriosklerozu i reumatske bolove u mišićima. Od kraja 1952. godine pojavili su se problemi nepoznate prirode u plućima, pa je Staljin čak prestao pušiti. Sve je to slutilo da mu se bliži kraj.

Liječnici su potvrdili da je obdukcija otkrila da je diktator bolovao od "teškog slučaja ateroskleroze u mozgu", te da je ova bolest, koja se razvijala godinama, "utjecala na njegovo zdravlje, karakter i odluke koje je donosio".

Staljin je umro u svojoj dači u moskovskom predgrađu Kuncevo uslijed moždanog udara.

Obdukcija, čiji su rezultati napisani na 11 stranica, pokazuje da se Staljin ugušio od posljedice udara.

Kopirati
Drag cursor here to close