FUCZ

Razminirana cesta koja se nije koristila od rata, a povezuje FBiH i RS

Deminirana je trasa puta širine 8 metara kako bi se izvršilo probijanje puta i spojilo više sela u oba entiteta, od Bjelimića i Odžaka u općini Konjic u Federaciji BiH, do Uloga u općini Kalinovik u Republici Srpskoj.
Vijesti / Flash | 04. 11. 2019. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U lokalnoj zajednici Susječno, 39 km jugozapadno od Kalinovika, završen je pirotehničarski zadatak ''Cesta Uzriječje – Vilišta (Rajac)''.

Ovaj izuzetno zahtjevan pirotehničarski zadatak obavili su pirotehnički timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) - Tuzla, Bihać i Goražde. Na ovom zadatku, koji je rađen manualnom metodom, očišćeno je 12.993 četvornih metara sumnjive površine na kojoj su pronađe tri mine PMA 3, jedna mina PMR-2A i jedan NUS (Ručna bomba M52).

Razminirana je trasa ceste širine osam metara kako bi se izvršilo probijanje ceste i spojilo više sela u oba entiteta, od Bjelimića i Odžaka u općini Konjic u Federaciji BiH, do Uloga u općini Kalinovik u Republici Srpskoj.

Velika zagađenost tla metalom, zajedno s gustom vegetacijom, otežavala je i usporavala rad pirotehničara. Pored medicinskih vozila i medicinara FUCZ, na ovom zadatku bio je angažiran i helikopter za hitnu medicinsku evakuaciju Oružanih snaga BiH (MEDEVAC).

I ovaj zadatak pokazao je dobru suradnju OS BiH i FUCZ i visoku razinu profesionalnosti pilota OS BiH, kako u rutinskim letovima do heliodroma, tako i u realizaciji vježbe MEDEVAC.

Foto: FUCZ / Pirotehničari

Na zadatku, u skladu s potrebnim standardima, urađeno je završno obilježavanje, trajno obilježavanje od pravca Uloga sa 66 samostalnih minskih znakova, a na mjestima gdje zadatak graniči s rizičnom površinom, urađeno je polutrajno obilježavanje.

Prije rata cesta je korištena od strane stanovništva i šumarskog gospodarstva ''Zelengora'' za prilaz imanjima i eksploataciju šume. Cesta, od koje su neke kuće udaljene tek oko 60 metara, zbog minske opasnosti poslije rata nije se koristila.

Bio je ovo jedan od težih zadataka s kojim su se do sada susretali pirotehničari FUCZ. Težina ovog zadatka ogledala se u nepristupačnom terenu, velikim usponima, zagađenosti tla metalom i kamenitom trasom pa je bilo veoma teško vršiti otkopavanje indikacija koje je registrirao detektor metala.

Završetkom ovog zadatka omogućena je obnova kuća i rekonstrukcija ceste koji povezuje Bjelimiće u općini Konjic s Ulogom u općini Kalinovik. Na ovaj način stvoreni su bolji i sigurniji uvjeti života za povratnike na ovom području.

Lokalno stanovnistvo iz Bjelimića i iz Baka u svakom trenutku bili su na raspolaganju pirotehničkim timovima pa im FUCZ i na ovaj način najiskrenije zahvaljuje, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close