kriza

Razlozi zbog kojih se Europa u 2016. može raspasti

Vijesti / Flash | 05. 01. 2016. u 12:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom cijele protekle godine Europu su tresle mnoge krize — počevši od terorističkih napada, preko balansiranja na granici bankrotstva, sve do dolaska ogromnog broja migranata.

Svi ti problemi c´e vremenom postajati sve ozbiljniji, dok c´e Velika Britanija referendumom unijeti još vec´i nemir. Iako je donedavno perspektiva odcjepljena Kraljevstva izgledala nerealno, sad su šanse veoma izjednačene, piše list.

'Washington post' smatra da ukoliko Europa veoma brzo ne riješi aktualne probleme, broj Britanaca koji c´e podržati ideju odcjepljenja može porasti.

Direktor Londonskog centra za europske reforme Charls Grant ocijenio je da je EU stupila u kaos, a pokazatelj toga je što polovica naših građana ne želi biti u uniji s drugim zemljama.

Ukoliko Velika Britanija odluči izaći iz sastava EU, to c´e u potpunosti izmijeniti percepciju nepovratnog širenja unije, koja garantira stabilnost i mir u Europi.

Međutim, takva odluka može imati i šire posljedice i utjecati na raspad same Velike Britanije, buduc´i da Škotska također želi samostalnost, navodi američki list. Točan datum provođenja referenduma u Velikoj Britaniji o eventualnom odcjepljenju od EU nije preciziran, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close