Javno govorenje u Mostaru

Ratna iskustva: Putem dijaloga do oprosta

Vijesti / Flash | 12. 05. 2015. u 13:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kada oprostiš, nećeš promijeniti prošlost, ali ćeš promijeniti budućnost", poruka je javnih govorenja, odnosno današnjeg razgovora o sukobima koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine, a pod nazivom "Moja priča: Izaberimo mir zajedno".

Studentima, profesorima i drugim gostima u Mostaru svojim pričama predstavili su se Amir Omerspahić (Sarajevo), Zdenko Šupuković (Žepče) i Janko Samouković (Višegrad).

Tom prilikom ova tri bivša logoraša, različitih etničkih pripadnosti poručili su kako mir i pomirenje predstavljaju jasne vrijednosne vodilje koje su im pomogle u procesu praštanja i ponovnog nastavljanja svakodnevnog života i to nakon bolnih iskustava i patnje koja su doživjeli tijekom proteklog rata.

Događaj se održao u sklopu projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a koji provodi Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom "Mozaik", Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka .

Nacionalni koordinator USAID-ovog projekta Siniša Sajević kazao je kako se projektom PRO-Budućnost nastoji prenijeti univerzalna poruka mira za sve građane BiH.

''Kako su 70 posto publike mladi ljudi koji imaju određene stavove prema drugom i drugačijem, ovim projektom se pokušava doprijeti do njih kako bi živjeli u svojim različitostima'', kazao je Savić.

Po njegovim riječima, putem dijaloga među skupinama i edukacije, građani Bosne i Hercegovine se mogu osvrnuti na prošle događaje i okrenuti k budućnosti te početi surađivati na izgradnji zemlje koja se temelji na vrijednostima tolerancije i različitosti.

''Cilj je da se prikaže da je bol i stradanje univerzalno bez obzira na krvna zrnca, etničku i religijsku pripadnost. Bol je jednaka i nažalost stradaju svi ljudi, građani i strane koji su uključeni u jednom skukobu'', rekao je ranije za Bljesak.info Sajević.

Prema očekivanjima organizatora, ovaj projekt će angažirati više od 100.000 građana u 30 ciljanih općina/gradova koje su od rata podijeljene po etničkim linijama.

Kopirati
Drag cursor here to close