Borba za prevlast

Rasulo u Tužiteljstvu zbog obračuna bošnjačkih političara

Vijesti / Flash | 04. 03. 2017. u 09:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH nalazi se u rasulu zbog žestokih obračuna tužitelja koji se nalaze pod kontrolom bošnjačkih političkih stranaka, piše "Euro Blic".

Izvori lista ističu da odluka Tužiteljstva BiH o pokretanju kaznen istrage protiv šefa Odjeljenja za organizirani kriminal tog tužiteljstva Bože Mihajlovića za nesavjestan rad u službi, zapravo predstavlja, završetak samo jedne runde u višegodišnjem okršaju između SDA, SBB i SDP, i njihovoj borbi za prevlast za utjecaj na rad te institucije.

Od pokretanja kaznene istrage protiv Mihajlovića, piše list, najveću korist izvukao je lider SBB-a Fahrudin Radončić, protiv koga je ovaj tužitelj pokrenuo i vodio kazneni postupak zbog ometanja rada pravosuđa.

"Odmah nakon što je početkom prošle godine Mihajlović podigao optužnicu protiv Radončića zbog navodnog pokušaja utjecaja na rad pravosuđa, lider SBB-a je javno optužio SDA da stoji iza njegovog uhićenja i pokušaja eliminacije iz političkog života", navodi list.

O stupnju sukoba koji u Tužiteljstvu BiH već godinama vlada između pristalica suprotstavljenih političkih opcija u Federaciji BiH govori i to da je istraga protiv Mihajlovića pokrenuta na osnovu prijave koju je protiv njega podnio njegov kolega, tužitelj Oleg Čavka, zbog navodne krađe 55.000 KM koje su zaplijenjene prije skoro 10 godina od prijedorskog kralja prostitucije Milorada Milakovića.

O međuljudskim odnosima i političkim sukobima u Tužiteljstvu BiH govori i to, da je Mihajlović godinama unazad pisao prijave protiv Čavke, optužujući ga za zloupotrebu položaja, korupciju i nezakonito primanje darova, piše list.

Tužiteljstvo BiH naložilo je pokretanje istrage protiv rukovoditelja Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Bože Mihajlovića zbog nesavjesnog rada u službi, a za rukovoditelja Odjeljenja imenovana je zamjenik glavnog tužitelja Ozrenka Nešković.

U tom tužiteljstvu je formiran i predmet na osnovu podneska tužitelja Bože Mihajlovića koji se odnosi na tužiteljicu Dianu Kajmaković. Nastavak glavnog pretresa suspendiranom glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću pred prvostupanjskom Disciplinskom komisijom VSTS zakazan je za ponedjeljak, 6. ožujak, kada bi trebali biti saslušani Salihović i svjedoci Emil Pinkas i Hasan Pleh.

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH nije prihvatila zahtjev za suspenziju tužitelja Tužiteljstva BiH Olega Čavke zbog kaznene istrage koja je otvorena protiv njega.

Kopirati
Drag cursor here to close