Sjednica VSTV-a

Raste broj pritužbi protiv rukovoditelja pravosudnih institucija

Kazala je da je pokrenuto 39 disciplinskih postupaka protiv 41 nositelja pravosudne funkcije.
Vijesti / Flash | 12. 04. 2023. u 16:08 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević kazala je da je Ured disciplinskog tužitelja zabilježio porast pritužbi protiv rukovoditelja pravosudnih institucija, kao i da su izrečene 33 disciplinske mjere protiv nositelja pravosudnih funkcija, među kojima su i dva premještaja sa mjesta glavnog na mjesto tužitelja.

Glavna disciplinska tužiteljica Kurspahić Nadarević predstavila je godišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) prvog dana redovne sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV). Navela je da je tijekom prošle godine UDT imao u radu 1.309 pritužbi. Dodala je kako su zabilježili uopćeno smanjenje broja podnesenih pritužbi Uredu, ali povećanje pritužbi protiv rukovoditelja.

Kazala je da je pokrenuto 39 disciplinskih postupaka protiv 41 nositelja pravosudne funkcije.

33 disciplinske mjere

"I dalje imamo trend da je većina pokrenutih disciplinskih postupaka protiv iskusnih sudaca i tužitelja, kada promatramo starosnu strukturu. Izrečene su 33 disciplinske mjere protiv 33 nositelja pravosudnih funkcija, među kojima su i dva premještaja sa mjesta glavnog tužitelja na mjesto tužitelja", objasnila je Kurspahić Nadarević.

Ona je navela i da se najveći broj pritužbi odnosio na dužinu trajanja postupaka pred sudom i tužiteljstvom, te na nezadovoljstvo sudskim i tužiteljskim odlukama.

Člana VSTV-a Davora Martinovića zanimalo je je li UDT formirao predmet protiv predsjedavajućeg jednog sudskog vijeća, koji je imao izdvojeno mišljenje, što je Kurspahić Nadarević potvrdila.

"Po saznanju o situaciji koju spominjete i medijskog pisanja, cijenili smo da je potrebno registrirati taj predmet", navela je Kurspahić Nadarević.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je UDT formirao predmet po službenoj dužnosti protiv Branka Perića, suca Državnog suda, koji je imao izdvojeno mišljenje tijekom izricanja nepravosnažne presude u predmetu "Respiratori".

469 neriješenih pritužbi

Kurspahić Nadarević je predstavljajući statističke podatke, kazala je da je riješeno 859 pritužbi, te da je 76 registrirano po službenoj dužnosti, gdje se bilježi porast u odnosu na prethodne godine. Navela je i da je iz 2022. preneseno 469 neriješenih pritužbi u ovu godinu, te dodala da je smanjeno prosječno vrijeme rješavanja pritužbi, što je i cilj UDT-a.

Na današnjoj sjednici predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je kazao da je na sjednici prisutna nova članica – Željka Fabić, tužiteljica Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci, koja je izabrana u ožujku, dok je Željka Radović, kojoj mandat ističe u travnju, podnijela ostavku.

Iz Stalne komisije za legislativu je rečeno da je predviđeno donošenje novog poslovnika VSTV-a, imajući u vidu činjenicu da je važeći Poslovnik mijenjan do sada 17 puta, te je teško pratiti tekst sa mnogo izmjena i dopuna.

Raspravljajući o radu na novom poslovniku, potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan dala je prijedlog da se, u trenutku pravosnažnosti disciplinske odluke, radi pojašnjenja objavljuje i prvostepena odluka, uz potrebnu anonimizaciju, sa čime su se složili predsjednik Lagumdžija i član Sanin Bogunić.

Na nekoj od narednih sjednica će se finalno razmatrati set izmjena Poslovnika, a za drugi dan redovne sjednice, 13. travnja, planirano je, između ostalog, da Stalna komisija za efikasnost i kvalitetu tužiteljstva iznese prijedlog zaključaka u odnosu na predstavljene izvještaje glavnih tužitelja Tužiteljstva BiH, Republičkog javnog tužiteljstva RS-a, Federalnog tužiteljstva i Tužiteljstva Brčko distrikta BiH o procesuiranju korupcije i organiziranog kriminala.

Kopirati
Drag cursor here to close