demokracija

Rasprava o smjeni kadrova DF-a: Gdje je predsjedavajući da obrazloži odluku?

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 16:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Odluci o smjeni ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra obrane BiH Emira Suljagića, kadrova Demokratske fronte (DF), koju je predložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zastupnici Demokratske fronte su tijekom rasprave ukazivali na to da na sjednici nema predsjedavajućeg Vijeća ministara niti njegovih zamjenika koji bi obrazložili navedenu odluku.

''Niste osigurali nikoga od predlagača u dvorani kako bi dao obrazloženje zastupnicima'', kazao je predsjedavajući Kluba zastupnika Demokratske fronte Damir Bećirović.

Uslijedila je rasprava između zastupnika DF-a i SBB-a BiH o tome je li po Poslovniku, predlagač obvezan obrazložiti svoju odluku.

''Ova se točka može raspravljati bez obzira na to što predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije prisutan '', uttvrdio je predsjedavajući Kluba zastupnika SBBBiH Mirsad Đonlagić.

Poslanik Momčilo Novaković (NDP) je kazao da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH u svom obrazloženju naveo suštinski razlog zbog čega dolazi do smjene.

''Vjerojatno u nekim razvijenijim društvima ovo ne bi bio dovoljan razlog. Kod nas to, ne da je dovoljan razlog, nego će se Slavko Matanović naći u situaciji da će za njegovu smjenu glasovati i pozicija i opozicija'', smatra Novaković.

Naveo je da će podržati smjenu Matanovića samo zbog toga što to nije pitanje 'koje se tiče nas u RS-u, nego pitanje koalicija unutar Federacije BiH'.

On je, kao predsjedavajući Komisije za promet i veze, zahvalio ministru Matanoviću, ističući da su imali odličnu suradnju.

Zastupnik Željko Komšić (DF) je kazao da se, u ime Demokratske fronte, želi zahvaliti predsjedavajućem Vijeća ministara i ministrima na suradnji koju su imali s ljudima koji su u ime DF-a bili u Vijeću ministara. Ocijenio je da je to bila korektna suradnja.

''Mislim da su Matanović i Suljagić bili u okviru Vijeća ministara cijenjeni suradnici. Mi poštujemo činjenicu nove parlamentarne većine, to nije sporno. To je sasvim demokratski, u svim zemljama se tako radi'', kazao je Komšić.

Dodao je da samo ukazuje na to da ne postoji niti jedan razlog da se krše norme, 'jer ako mi kršimo norme kakve poruke šaljemo građanima ove zemlje'.

''Sve se ovo moglo izvesti u skladu s Poslovnikom, u skladu sa zakonom. Poštujemo to. Razumijem i objašnjenje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u prijedlogu odluke. Znamo da to tako ide. To je politički život, to je demokracija. Vi ćete uraditi ovo danas i u redu'', kazao je Komšić, te istaknuo da će DF uvijek ukazivati na potrebu da se poštuje zakon.

Okončana je zastupnička rasprava, a nakon kraće pauze zastupnici će se izjasniti o odluci o smjeni kadrova DF-a u Vijeću ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close