Grad Mostar

Rasprava o proračunu: Kordić optimist, vijećnici za više 'biznis duha'

Kordić je, nakon rasprave vijećnika, istaknuo kako su sama predviđanja prihoda napravljena realno, te pozvao vijećnike da proračun ne gledaju kao dokument koji se ne da više mijenjati.
Vijesti / Flash | 09. 12. 2021. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadam se da ćemo do 29. prosinca bit dovoljno mudri da sastavimo jedan ozbiljan dokument s kojim ćemo krenuti hrabro u gradnju i napraviti jedna veliki iskorak'', rekao je to gradonačelnik Mario Kordić tijekom rasprave na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je prihvaćen Nacrt proračuna Grada Mostara kao dobra osnova za izradu prijedloga proračuna Grada Mostara za 2022. godinu.

Kordić je, nakon rasprave vijećnika, istaknuo kako su sama predviđanja prihoda napravljena realno, te pozvao vijećnike da proračun ne gledaju kao dokument koji se ne da više mijenjati.

''Krajem drugog mjeseca sljedeće godine ćemo imati tehnički rebalans i neke stvari će nam biti jasnije. Tada ćemo bit hrabrije ili nažalost manje hrabri, u svakom slučaju će situacija biti jasnija. Prva godina našeg zajedničko mandata je bilo pospremanje i Gradske uprave i rada vijećnika nakon osam godina apstinencija. Mislim da smo napravili dobar iskorak na svakom polju. Ovo bi trebala bit godina u kojoj će velik dio odluka doći na implementaciju'', istaknuo je Kordić.

Poslovanje MO-parkinga

Osvrnuo se na poslovanje poduzeća MO-parking koje bi trebalo proizvesti prohode i ostvariti pozitivan učinak.

''Ovo poduzeće je formirano 2012. godine a zbog raznih okolnosti sad startamo s minusom od 3 milijuna KM. Prihode ćemo očekivati, ali imamo velik izazov da te prihode realiziramo i da imamo ozbiljno poduzeće. Sumnja da će to biti u 2022. godini'', rekao je Kordić.

Dodao je kako je i Odluka o legalizaciji nešto što je planirano kao mogućnost povećanja prihoda.

''U ovih godinu dana zapazio sam da je loša paradigma, funkcioniramo na način da mi nešto prihodujemo. pa sramežljivo potrošimo. Ne vide se ti silni milijuni o kojim mi pričamo realno na terenu. U razvijenim načinima to ide da se procijeni koji su to starteški interesi pa se krene tim putem. Grad Mostar nije pretjerano zadužen, pa nas pozivam da budemo hrabriji, da idemo u realno zaduženje, no gledamo da su to održivi i strateški projekti za Grad Mostar. Da i te kredite koje budemo uzeli možemo vraćati. To će biti prekretnica za ovo gradsko vijeće'', rekao je gradonačelnik.

Način poslovanja

Da treba unijeti malo više 'biznis duha' u proračun Mostara mišljenja je i vijećnica Naše stranke Irma Baralija.

''Ja predlažem da pokušamo malo više unijeti biznis duha u pristup izradi proračuna. Način na koji mi upravljamo jeste da ono što imamo gledamo da svima rasporedimo neke mrvice. Mislim da to nije u redu. Taj mentalitet neće doprinijeti da se ovaj proračun u skorije vrijeme poveća, čak misli da će biti suprotno'', rekla je Baralija.

Mstarski gradonačelnik je istaknuo i kako bi se Strategija razvoja trebala naći na klupama vijećnika u siječnju 2022. godine te da slijedi jedan dobar perido u kojem će napraviti izvjesne korake. Osvrnuo se i na rad komunalnih poduzeća.

Rad komunalnih poduzeća

''Kad su u pitanju komunalna poduzeća, veliki su pritisci. Svi zaboravljamo razdoblje u kakvom se stanju nalaze naša komunalna poduzeća i zašto je to tako. Nisu krivi samo direktori, krive su i silne okolnosti u kojima je Grad bio posljednjih osam godina. Htio bi prenijeti da smo na dobrom putu, da komunalna poduzeća s novim upravama, dovedemo do nekog reda. Spajanje ovih poduzeća je jedna proces koji se treba pažljivo uradit'', komentirao je Kordić.

''Odavno se nisam više složila s vama'', replicirala je vijećnica HRS-a Vesna Šunjić, no dodala kako redoslijed rješavanja gradskih problema nije dobar.

''Osvrnut ću se samo na poduzeće MO-parking. Usvojili smo cijene, ali nemamo nikakve strategije, niti znamo kako će to poduzeće funkcionirat. Ono je sada zrelo za stečaj. Dali smo im pozajmicu od 500 tisuća maraka koja, složit ćete se, ništa nije promijenila'', istaknula je vijećnica Šunjić.

Dodala je kako su u više navrata i odluka išli 'naopako'.

''Odluka o cijenama komunalnih poduzeća je naopaka, to je nešto o čemu smo trebali razmišljati kasnije, a neke druge stvari rješavati ranije. Gradonačelniče u pravu ste, situacija je nezgodna, no redoslijed kojim idemo je obrnut'', dodala je Šunjić.

Kopirati
Drag cursor here to close