Članstvo u NATO-u

Rasmussen u Dubrovniku: Hrvatska primjer zemljama regije

Vijesti / Flash | 11. 10. 2013. u 16:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u petak u Dubrovniku da je Hrvatska primjer ostalim zemljama regije kojima vrata NATO-a ostaju otvorena ako budu ispunjavale kriterije i reforme nužne za priključenje Sjevernoatlanskom savezu.

"Hrvatsko članstvo u EU i NATO-u pokazuje kako se puno može postići ako se ulože veliki napori. Hrvatska je postala primjer drugima i može puno pomoći susjedima kojima su vrata otvorena ako ispune uvjete i provedu reforme", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare.

On se uoči početka zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a odvojeno sastao s najvišim hrvatskim dužnosnicima i zahvalio im na snažnoj potpori Hrvatske NATO-ovim mirovnim operacijama u Afganistanu i na Kosovu.

"Zahvaljujem na snažnoj i predanoj potpori Hrvatske NATO-u i ulozi u njegovim operacijama, raspravi o budućnosti i izgradnji dijaloga u regiji", rekao je novinarima Rasmussen koji je razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Josipom Lekom i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Josipović je ocijenio da Hrvatska kao mala zemlja daje veliki doprinos mirovnim operacijama UN-a i NATO-a i istaknuo važnost Saveza za širenje demokratskih vrijednosti. "Hrvatska kao članica Saveza, zajedno s partnerima, kreira politike važne za osiguranje mira u svijetu", kazao je hrvatski predsjednik.

Leko je naglasio kako je Hrvatskoj posebno važno da NATO nastavi s politikom 'otvorenih vrata' prema zemljama regije. "To nije neodgovorna politika. Svaka zemlja mora ispuniti individualne kriterije za članstvo u NATO-u", rekao je Leko dodajući kako im je

Hrvatska spremna prenijeti svoja iskustva.

Šefica hrvatske diplomacije je dodala da Hrvatska aktivno pomaže BiH u aktiviranju novog ciklusa priprema za članstvo, surađuje i s Crnom Gorom te podupire aspiracije Makedonije.

Govoreći o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ISAF-u, Pusić je rekla kako ga najbolje ilustrira činjenica da je prva hrvatska generalica Gordana Garašić postala savjetnica za rodna pitanja u toj NATO-ovoj misiji u Afganistanu.

Rasmussen je na tiskovnoj konferenciji čestitao Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) na Nobelovoj nagradi za mir.

"To je važno ohrabrenje organizaciji kojoj je dodijeljen zadatak uništenja sirijskog kemijskog oružja", rekao je.

Na četverodnevnom zasjedanju skupštine NATO-a u Dubrovniku koja se otvara kasnije popodne sudjeluje oko 300 parlamentaraca iz zemalja članica i partnerskih država, a s ukupno više od 600 sudionika to je najbrojniji politički skup ikad održan u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close