Šutnja

Raskol u Srpskoj: Oporba kreće u rat s Dodikom

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 13:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Saveza za promjene danas su u Banja Luci najoštrije osudili prijetnje predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika koji je istaknuo kako Vlada RS-a neće pomagati općine u kojima nije pobijedio SNSD.

Dodik je, naime, kazao kako članovi Vlade neće imati bilo kakvu komunikaciju s rukovodstvima tih lokalnih zajednica i da će SNSD napraviti "crnu knjigu" u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada na bilo koji način SNSD-u "napravili štetu".

''I do sada smo imali priliku da vidimo kako se Dodik ponaša sa svojim neistomišljenicima. On je radio na rušenju ustavnog poretka. Zabrinjavajuće je što se to događa poslije izbora. Ovo je užas koji mora prestati. Ovo neće tako lako proći. Mi se ne bojimo crnih lista koje kreira Milorad Dodik'', rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Fašističke metode Milorada Dodika, kazao je Govedarica, neće proći. Istaknuo je kako je Savez za promjene odlučio da prekine svu komunikaciju s Dodikom i sa SNSD-om, ali i sa svim onim ljudima koji su aplaudirali Dodiku kada je govorio o crnim listama.

''Razmotrit ćemo koje sve radnje trebamo poduzeti. Formirat ćemo tim odvjetnika koji će razmotriti na koje sve načine Dodik ruši Ustav RS. Održat ćemo sastanak sa svim načelnicima općina koji dolaze iz opozicije i vidjet ćemo kako ćemo se postaviti prema Vladi RS. Ako Dodik i njegova Vlada žele radikalizaciju, tu radikalizaciju će dobiti. Vidjet ćemo na koji način će se to ogoditi'', rekao je Govedarica.

Podsjetio je kako je od Dodika tražio teme o kojima će razgovarati s njim, ali suradnje, kazao je Govedarica, neće biti. Pred nama su, kazao je Govedarica, teška vremena, jer je na vlasti u RS autokrata.

''Dodik pravi od sebe diktatora i želi da se obračunava s neistomišljenicima. Spremni smo na sve vidove borbe da bismo RS napravili demokratskom. Ovo je i Vlada RS vidjela ovo kao skandal i pokušava da se opere. Prekidamo suradnju s Dodikom i SNSD-om, a od Vlade RS tražimo da bude vlada svih građana'', kazao je Govedarica.

Govedarica je istaknuo da će lideri opozicije uskoro razmotriti opciju da zastupnici opozicije napuste Narodnu skupštinu RS.

Načelnik Općine Teslić i predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević tvrdi da su gradonačelnici i načelnici iz Saveza za promjene još od 2012. godine pod blokadom od Vlade RS-a.

Kaže da je najnovija "prijetnja" predsjednika RS-a Milorada Dodika, da Vlada RS-a neće pomagati općine u kojima nije pobijedio SNSD, te da članovi Vlade neće imati nikakvu komunikaciju s rukovodstvima tih lokalnih zajednica, samo legalizacija onog s čim se oni na lokalnim razinama bore već četiri godine.

''Nažalost, navikli smo da budemo općine drugog ili trećeg reda'', naveo je Miličević ističući da ne želi prihvatiti da njegova ili bilo koja druga općina u kojoj je na vlasti Savez za promjene budu "pusti otoci na razini RS", jer moraju biti ravnopravno tretirani.

Kao primjer blokade koju provodi Vlada RS-a prema tim lokalnim zajednicama naveo je neprihvaćanje niza projekata, a kao najnovije je izdvojio i pravno nasilje nad općinom Teslić, jer je Vlada RS-a pokrenula inicijativu da im "oduzme 51 tisuću četvornih metara poslovne zone Borje", iako je u vlasništvu te općine.

Kopirati
Drag cursor here to close