Mostar

Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 12:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine izabralo je Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH.

Debevca za predsjednika Suda BiH predložilo je Podvijeće Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i bio je prvorangirani kandidat.

Debevc je kandidat iz reda ostalih, a za njega su glasovala tri člana Podvijeća VSTS-a, jedan je bio protiv, a jedan suzdržan.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da je Debevec briljirao na intervjuu, da dolazi iz reda ostalih i da je imao najbolje rezultate.

S njim se nije složio Goran Nezirović, sudac Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je kazao da Debevec nije najbolji kandidat jer deset godina rada u pravosuđu i tri godine rada u Sudu ne preporučuju ga kao najboljeg kandidata. Dodao je kako predloženi kandidat nema iskustva na rukovodnim mjestima.

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, kazala je da je Debevec najbolji kandidat i da neće podleći pritisku određenih stranaka.

Imenovanju Debeveca usprotivio se i odvjetnik Ilijas Midžić koji je kazao da na "jednoj od glavnih pravosudnih funkcija trebao biti Bošnjak".

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da u ovom slučaju "nema bošnjačkih ili srpskih kandidata" već samo kandidata.

Inače, za predsjednika Suda BiH prijavile su se, uz Debevca, suci Suda BiH Izo Tankić, Branko Perić, Mira Smajlović i Tihomir Lukes, te tužitelj Tužiteljstva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljica Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Mandat Meddžidi Kreso, koja je proteklih 12 godina obavljala dužnost predsjednika Suda BiH, ističe 26. siječnja, a predsjednik Suda BiH bira se na mandat od šest godina.

Debevec je sudac Suda BiH od prosinca 2012. godine. Prije toga je radio kao tužitelj u Državnom tužiteljstvu, kao i na Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu. Debevec je radio i kao pravni savjetnik u Povjerenstvu za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica (CRPC), u Hypo banci u Sarajevu i Pravobraniteljstvu Općine Centar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close