Prvostupanjska presuda

Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratne zločine u Konjicu

Tužiteljstvo sada ima pravo žalbe, a konačan ishod će dati drugostupanjska presuda.
Vijesti / Flash | 17. 05. 2023. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostupanjsku oslobađajuću presudu Ramizu Drekoviću, bivšem zapovjedniku Četvrtog korpusa Armije RBiH, koji se teretio za ratni zločin protiv civila.

Tužiteljstvo sada ima pravo žalbe, a konačan ishod će dati drugostupanjska presuda.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske RS, kao zapovjednik 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, prenosi klix.

Neselektivni napadi na srpske civile u Kalinoviku

Optužnica je teretila Drekovića da je od 21. svibnja do 7. lipnja 1995. artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa u mjestu Bjelimići (općina Konjic) naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, kako je navedeno, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći.

Kako se navodi, u napadu izvršenom 3. lipnja više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvero učenika ranjeno. U druga dva napada je ranjen četverogodišnji dječak i još jedan civil.

Tužitelj Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužiteljstvo dokazalo "da su sve osobe, koje su ranjene i ubijene u granatiranju, civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala sudjelovanje u oružanom sukobu".

Materijalni dokazi ne daju zaključak

Drekovićev branitelj Mirsad Crnovršanin je prilikom iznošenja riječi obrane naveo da materijalni dokazi ne daju zaključak da su se radnje iz optužnice dogodile na način kako je to u njoj i opisano.

Dreković je Sudu kazao da ni u jednom planskom dokumentu Vijeće neće naći napad na civilni cilj, te da su svi planirani ciljevi Četvrtog korpusa bili vojni.

"Nikada nisam imao ni primisli da izdam naredbu koja se nalazi u dispozitivu optužnice", kazao je Dreković.

Suđenje Drekoviću je započelo u ožujku 2019. godine.

Žalba

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja pisanog otpravka presude uložit će žalbu na prvostupanjsku presudu Suda BiH kojom je optuženi Ramiz Dreković (1956) oslobođen optužbi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tužiteljstvo BiH će dokazivati krivicu optuženog u drugostupanjskom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close