ljudska prava

Ramić u Stocu: Integracija i suradnja ključ održivog povratka

Vijesti / Flash | 17. 12. 2016. u 15:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je danas Stolac gdje je razgovarao s predstavnicima lokalne zajednice o razvoju Stoca, stanju zaštite ljudskih prava, procesu povratka te okolnostima u vezi sa održavanjem izbora u ovoj općini.

Ramić je govorio i o projektima izgradnje i obnove infrastrukture u kojima sudjeluje Ministarstvo, naglasivši potrebu da tu vrstu ulaganja prati proces integracije u zajednici.

‘’U Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica povratak ne vidimo samo u obnovi kuća, već i u suštinskom uključivanju povratnika u društvene procese. Stolac, kao grad u kojem je proces povratka uspješan prvenstveno zahvaljujući snažnoj volji zajednice, mora sada predvoditi i proces uspješne integracije povratnika u osiguranju pristupa zapošljavanju bez diskriminacije, jačanju međuetničkog dijaloga, konačnom okončanju segregacije u školstvu, ali i osiguranju adekvatne zastupljenosti svih naroda u okviru lokalne samouprave’’, kazao je Ramić.

On je dodao da je u 2016. godini Ministarstvo uložilo 350.000 konvertibilnih maraka u ovu lokalnu zajednicu kroz projekte obnove vjerskih objekata, izgradnje stambenih jedinica, podrške malom gospodarstvu i poljoprivredi. U sljedećoj godini bit će nastavljeno s projektima ulaganja, ali Ramić podvlači da su spremni da sa lokalnom zajednicom traže i nove partnere i investitore za obnovu Stoca.

‘’Ne smijemo dozvoliti da se izbori u Stocu prolongiraju do daljnjeg i moramo osigurati da svi politički subjekti i kandidati imaju ravnopravan pristup izbornom procesu. Imam povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine, te sam uvjeren da će biti stvoreni uvjeti za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom. Podržavamo demokratske procese u zajednici, te smo svjesni važnosti tolerancije i suradnje u Stocu’’, zaključio je Ramić.

On je prisustvovao i Trećem naučnom simpoziju u organizaciji Centra za istraživanje i unaprijeđenje duhovne i kulturne baštine- Stolac. Također, potpisani su ugovori o realizaciji infrastrukturnih projekata, priopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Kopirati
Drag cursor here to close