13,3 posto

Rame uz rame s Afganistanom: Neslavna lista za Bosnu i Hercegovinu

Bosna i Hercegovina je na neslavnom trećem mjestu u svijetu po stopi nezaposlenosti, koja iznosi 13,3 posto.
Vijesti / Flash | 17. 09. 2023. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Anadolija / Ljudi na ulici

Prema podacima globalne mreže “World of Statistics”, Bosna i Hercegovina je na neslavnom trećem mjestu u svijetu po stopi nezaposlenosti, koja iznosi 13,3 posto.

Najmanje stanovnika

Postotak nezaposlenih viši je samo u Južnoj Africi (32,6 posto) i Iraku (15,55 posto), a naša zemlja je rame uz rame s Afganistanom, državom u kojoj je stopa nezaposlenosti identična. Probleme ove vrste, kada je o europskim zemljama riječ, imaju i Španjolska (11,6%), Grčka (10,8%), dok je Katar (0,1%) država s najmanje stanovnika koji traže posao.

''Mi praktično ni ne znamo koliko imamo nezaposlenih, jer je razlika između podataka Agencije za statistiku BiH iz ankete o radnoj snazi i podataka Agencije za rad i zapošljavanje iz zavoda za zapošljavanje ogromna, prenosi Avaz. Tako imamo situaciju da je na evidenciji nezaposlenih oko 340.000 osoba, a, prema anketi, taj broj iznosi oko 180.000'', kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Savez samostalnih sindikata BiH izračunao je da je za preživljavanje četveročlane obitelji u kolovozu bilo potrebno 3.323 KM.

Svi idu

Prosječna plaća uposlenih iznosi 1.262 KM. Istovremeno, u javnom prostoru i dalje dominiraju teme koje nemaju veze sa standardom građana i mjerama koje bi barem olakšale težak život većine stanovnika BiH.

''Ako ćemo biti cinični ili sarkastični, zbog masovnog iseljavanja koje već dugo traje uskoro neće ni biti nezaposlenih, jer će svi živjeti izvan BiH. A poslodavci će ispuniti svoj san da zapošljavaju državljane Nepala i sličnih zemalja i plaćaju ih mizernije nego sada domaće radnike'', ističe Gavran.

Kopirati
Drag cursor here to close