Bitka

Ramadi – Tvrd orah Islamske države

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Washington je u srijedu pozvao svoje saveznike da intenziviraju napore protiv grupe Islamska država, rekavši kako su spremni angažirati helikoptere za napad protiv džihadista kako bi podržali iračke sigurnosne snage u gradu Ramadi, istočno od Bagdada.

Iračke snage sigurnosti pokušavaju već mjesecima potisnuti Islamsku državu iz Ramadija, glavnog grada pokrajine Al-Anbar, na granici sa Sirijom, i u utorak su pokušali osvojiti ključnu četvrt grada. Međutim, kako su konsolidirali u srijedu svoje položaje, IS je preuzeo odgovornost za samoubilački napad u Bagdadu, ilustrirajući tako opasnost koju predstavljaju džihadisti, čak i dalje od linije fronte.

''Međunarodna zajednica, naše saveznice i partneri, moraju učiniti više prije drugog napada kao što je bio onaj u Parizu'', rekao je američki ministar obrane Ashton Carter, pred vojnim vijećem u Američkom senatu, aludirajući na napade u kojima je poginulo 130 ljudi 13. novembra u Parizu, prenosi AFP.

Rekao je kako su SAD spremne da pomognu iračku vojsku s dodatnim sredstvima da bi pomogli ''da se završi posao'' u Ramadiju, podrazumijevajući helikoptere za napad i pratnju vojnih savjetnika ''iračkim snagama'' ako irački premijer Hader el-Abadi to bude tražio.

Zahvaljujući zračnim napadima međunarodne koalicije, koju predvode SAD, iračke snage su u utorak osvojile četvrt Tamim, jugozapadno od Ramadija (100 kilometara od Bagdada). Ovo napredovanje se smatra kao značajna etapa u ponovnom osvajanju Ramadija, grada koji su u maju 2015. godine osvojili džihadisti i koji predstavlja stratešku točku samoproglašenog IS-ovog “kalifata”. Lokalne snage su raspoređene u srijedu da bi kontrolirale osvojeni teritorij.

Lokalna policija ''je napustila Habbanijah da bi osigurala kontrolu Tamima'', rekao je jedan lokalni savjetnik susjedne pokrajine Ali Daudi.

Jedan vojni izvor je govorio o snazi od oko 500 boraca.

''Oslobađanje Tamima obećava drugim snagama da napreduju prema središtu grada Ramadi'', rekao je glasnogovornik službi za iračku antiterorističku borbu Sabah al-Noman.

Posljednjih mjeseci iračke snage presijecaju sve više linije opskrbe IS-a oko Ramadija, oduzimanjem područja u predgrađu. One moraju sada napredovati u sjevernom dijelu Ramadija kako bi pokušale opkoliti IS s ciljem zauzimanja cijelog grada.

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Baracka Obame za međunarodnu koaliciju Brett McGurk, je međutim rekao da je jedna od glavnih smetnji u potpunom zauzimanju grada prisustvo civila.

''Oni (IS) se služe civilima kao ljudskim štitovima i mi moramo djelovati na vrlo obazriv način”, rekao je on u Bagdadu.

Jedan irački general koji sudjeluje u operacijama je rekao da stanovnici koji pokušavaju otići, budu pogubljeni. Jedan od glavnih zadataka za elitne snage sada je demontiranje eksplozivnih naprava koje su džihadisti razbacali prije povlačenja.

IS je od juna 2014. godine zauzeo velika prostranstva sjeverno i zapadno od Bagdada i iračke snage, podržane međunarodnom koalicijom, se od tada bore da ponovo osvoje to područje.

Sunitska ekstremistička grupa nije još reagirala zbog gubitka Tamima, ali je preuzela odgovornost za napad istočno od Bagdada u blizini šiitske džamije u kojoj je poginulo osam i povrijeđeno 19 osoba, prema zvaničnicima sigurnosti i spasiocima.

Ankara je pozvala u srijedu svoje državljane u Iraku da napuste teritorij, osim u autonomnom Kurdistanu (sjever) na granici s Turskom, pozivajući se na sigurnosne rizike.

Ovaj poziv je došao u vrijeme kad su odnosi između dvije zemlje napeti nakon što je Turska rasporedila prošle sedmice nekoliko stotina vojnika u regiji Mosula (sjever Iraka), zbog, kako je ona rekla, obuke Iračana da potuku IS.

Predsjednik iračkog Kurdistana Massud Barzani je posjetio u srijedu Tursku, gdje se sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom. Šef turske države je izrazio svom sagovorniku odlučnost svoje zemlje da pobijedi terorizam koji šire džihadistička grupa Islamska država i pobunjenici Radničke partije Kurdistana (PKK), koje imaju baze na sjeveru Iraka, prema izvorima bliskim predsjedništvu.

U nedjelju, Irak je dao 48 sati Turskoj, rok koji ističe u srijedu, da povuče svoje trupe koje su ušle nelegalno na njegov teritorij, prema Bagdadu.

Kopirati
Drag cursor here to close