Dom naroda PS BiH

Raguž pita Grubešu: Koja je uloga Ministarstva pravde u uhićenju branitelja iz Posavine?

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 13:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž postavio je pitanje ministru pravde BiH, a odnosi se na pitanje procesuiranja ratnih zločina u BiH, vezano za ulogu Ministarstva pravde, njegove nadležnosti.

''Pogotovo kad je u pitanju uloga Ministarstva pravde kao središnjeg tijela veze za međunarodnu pravnu pomoć i kao tijela koje je dužno osiguravati europske standarde u svim procesima, pa tako i u svim pravosudnim institucijama BiH'', kazao je Raguž.

Dodao je da je neposredni povod za njegovo pitanje uhićenje 10 časnika HVO-a ''koji su branili i obranili Orašje, ali nije usmjereno samo na taj slučaj nego ga samo koristim kao ilustraciju nekih procesa i odnosa u BiH“.

Ministar Grubeša je odgovorio da je Zakonom o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, kojim su određene nadležnosti ministarstava, utvrđeno da je Ministarstvo pravde BiH između ostalog mjerodavno i za pitanje međunarodne pravne pomoći, ali samo u određenom stupnju.

Po njegovim riječima, postupak pružanja međunarodne pomoći u kaznenim stvarima uređeno je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Pojasnio je da je navedenim zakonima propisano za koja pitanja je nadležno Ministarstvo pravde BiH, kao dio izvršne vlasti, dok je određeni dio pitanja dat u nadležnost pravosuđu.

''Kako je u BiH pravosuđe apsolutno odvojeno od izvršne vlasti, a isto tako podijeljeno na različite razine vlasti, Ministarstvo pravde BiH nema mogućnost utjecaja na pružanje međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima u onom dijelu u kojem su u nadležnosti sudbene vlasti ili tužiteljstva, što uključuje i pitanja koja se tiču samog procesuiranja počinitelja kaznenih djela ratnih zločina'', pojasnio je Grubeša.

Dodao je da je stroga podjela vlasti, bez mogućnosti pozivanja na odgovornost jedne vlasti u odnosu na drugu, barem u ograničenom dijelu, stvorila situaciju da država i njeni organi nemaju mogućnost tražiti odgovore na pitanja koja su u izravnoj vezi sa zaštitom najviših društvenih vrijednosti, kao što je to slučaj s procesuiranjem počinitelja kaznenih djela, s obzirom na to da tužiteljstvo u tim predmetima nastupa uime i za račun države.

''Imajući u vidu nadležnosti Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, isto ima određene mogućnosti u vezi s sankcioniranjem pripadnika pravosuđa koji svoj posao ne rade sukladno zakonu, ili pak svoj posao rade nesavjesno i nemarno'', zaključio je ministar Grubeša.

Kopirati
Drag cursor here to close